2017. november 18., szombat

Fahéjas almatorta – avagy van élet az almás pitén túl!


Hozzávalók a tésztához:
8 dkg cukor
1 tojás
5 dkg puha vaj
16 dkg liszt
1 kk sütőpor

A töltelékhez:
8 közepes alma
4 dl muskotály, vagy valamilyen édes fehérbor
3-4 ek cukor
4 dkg keményítő
fél vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kk vanília kivonat
1 kk fahéj

A tetejére:
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
2 cs. habfixáló
fahéjjal összekevert porcukor a szóráshoz

1. A tésztához gépi habverővel kihabosítjuk a tojást és a cukrot, majd belekeverjük a puha vajat, illetve a lisztet és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Addig megpucoljuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk az almát. 3 dl fehérborral és 3 ek cukorral, illetve a vaníliával és a fehéjjal főzni kezdjük, amikor már forr, és puhul az alma, de nem túl puha – mert nehogy szétfőzzük ám! – gyorsan összekeverjük a keményítőt és a maradék evőkanálnyi cukrot a maradék 1 dl borral, és ezzel besűrítjük az almát. Kész, zárjuk el a hőt.
3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra. Vegyünk elő egy 28-29 centis kapcsos tortaformát (borítsuk sütőpapírral), illetve a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki utóbbit úgy, hogy a tortaformának ne csak az alját fedje, hanem legyen körben kb. 4 centi magas pereme is. Öntsük az almatölteléket a tésztába, és süssük  35-40 percig, amíg a tészta szép piros nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd rendezzük el a torta tetején, és végül szórjuk meg a fahéjas cukorral.

http://maimoni.cafeblog.hu/2014/02/17/fahejas-almatorta-avagy-van-elet-az-almas-piten-tul/