2017. november 28., kedd

Ünnepi mákos guba kalácsból, sütőben

Ünnepi mákos guba kalácsból, sütőben
Hozzávalók (6-8 adag):
12 dkg darált mák
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
8 dl tej
fél vaníliarúd kikapart belseje
10-12 szelet kalács, vagy barhesz (én általában Sommer-féle barheszből készítem)
5 dkg vaj
egy darab narancshéj
2 ek méz
A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A mákot összekeverjük a porcukorral. A tojássárgáját kézi (vagy elektromos) habverővel fehéredésig keverjük a kristálycukorral. A 8 dl tejet a vanília kikapart magjával és a rúddal, valamint a darab narancshéjjal felmelegítjük. Állandó keverés mellett a tojásos keverékre öntjük, majd azzal együtt visszaöntjük a lábasba, és néhány másodpercig főzzzük. A vaníliarudat és a narancshéjat eltávolítjuk. Kivajazunk egy tortaformát (vagy jénait), vagy egyszemélyes hőálló tálkákat. Következik a rétegezés: egy réteg kalács, erre a vaníliás „öntet”, megvárjuk, amíg a kalács beszívja, ezt megszórjuk a cukros mákkal, néhány
 vajat teszünk rá, majd némi mézet csurgatunk rá. Ezt addig folytatjuk, amíg van a hozzávalókból. A tetejére néhány forgács vajat teszünk. 25-30 percig sütjük, amíg megpirul. Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk. Mellé adhatunk narancsos vaníliamártást, fagylaltot, vagy vaníliával és narancsvirágvízzel kevert mascarponét, vagy tejszínt.