2018. június 6., szerda

Grillcsirkével töltött rétes, ez a csirke csákó!

A tésztához:

    1 csomag réteslap (6 lapos)

    100 g vaj

    3 ek egész mák

A töltelékhez

    25 g vaj

    25 g liszt

    200 ml tej

    1 marék zöldborsó (lehet fagyasztott is)

    50 g reszelt sajt

    fél grillcsirke

    1 db tojás + még 1 a csákók megkenéséhez

    só, bors, szerecsendió
 


A csirkéről lefejtjük az összes húst és apró kockákra vágjuk. Gyorsan besamelt készítünk: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórunk azonos mennyiségű lisztet és egy habverővel gyorsan elkeverjük. Egy perc hevítés után (azelőtt, hogy a liszt barnulni kezdene) ráöntjük a nyolcszoros mennyiségű tejet és alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és reszelünk bele kevés szerecsendiót. Amikor sűrűsödni kezd, beleszórjuk a borsót (lehet fagyos), a reszelt sajtot, a felaprított csirkehúst.
Pár perc után lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne 1 egész tojást és félrerakjuk

A réteshez felolvasztjuk a vajat, a rétestésztából egy réteget a munkalapra fektetünk. Alaposan megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk egy újabb réteslapot, ezt is gazdagon vajazzuk és ugyanezt tesszük  a harmadik réteggel is. A tésztát 3 egyforma szélességű csíkra vágjuk és elkezdjük a megtöltést. Egy csík alsó végébe helyezünk egy nagy kanál tölteléket. Hosszanti irányban az egyik sarkot mindig átlósan háromszögbe, majd felfelé hajtva, egy minden oldalról zárt háromszöget hajtogatunk a csíkokból. (A maradék 3 réteslappal is ugyanígy járunk el.)

Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a háromszögeket, megkenjük vízzel kikevert tojással és megszórjuk mákkal. 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük a csirkecsákókat. 

https://streetkitchen.hu/receptek/csirke-csako/