Hozzávalók:
A raguhoz:
- 50 dkg darált hús (marha+sertés)
- 1 hagyma
- 2-3 db sárgarépa
- 1-2 db fehérrépa
- 2 db paradicsom (nagyobb)
- 140 g sűrített paradicsom
- olaj
- ízlés szerin:
- só
- bors
- oregánó
- fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- só
- szerecsendió
- reszelt sajt
- 400 g reszelt trappista
Elkészítés:
- Előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
- A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet is öntve alá puhára pároljuk (ha van, még jobb a húsleves víz helyett). Ha már jó puha, összeturmixoljuk, félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymán megpároljuk, majd ha már puha, hozzáadjuk a zöldségeket,fűszerezzük. Összeforraljuk, és már kész is a ragu.
- A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezzük egy kis szerecsendióval.
- Egy tűzálló edény kikenünk vajjal, majd első rétegként kikenjük besamel mártással. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a bolognai ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer. A felső tésztaréteget jól beborítjuk a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 C-on, légkeverés nélkül kb 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.