Oldalak

2015. június 11., csütörtök

Bolognai lasagne

Hozzávalók:


1 csomag lasagne tésztalap

A raguhoz:
  • 50 dkg darált hús (marha+sertés)
  • 1 hagyma
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 2 db paradicsom (nagyobb)
  • 140 g sűrített paradicsom
  • olaj
  • ízlés szerin:
    • bors
    • oregánó
    • fokhagyma
A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • szerecsendió
  • reszelt sajt
A réteges szóráshoz:
  • 400 g reszelt trappista

Elkészítés:

  1. Előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
  2. A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet is öntve alá puhára pároljuk (ha van, még jobb a húsleves víz helyett). Ha már jó puha, összeturmixoljuk, félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymán megpároljuk, majd ha már puha, hozzáadjuk a zöldségeket,fűszerezzük. Összeforraljuk, és már kész is a ragu. 
  3. A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezzük egy kis szerecsendióval. 
  4.  Egy tűzálló edény kikenünk vajjal, majd első rétegként kikenjük besamel mártással. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a bolognai ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer. A felső tésztaréteget jól beborítjuk a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és megszórjuk reszelt sajttal.
  5. 180 C-on, légkeverés nélkül kb 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.