Hozzávalók a tésztához:
(kb. 14 db közepes méretű csigához)
25 dkg túró
25 dkg sima liszt
fél dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott vaj - esetleg olaj
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor Elkészítés:
1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat.
2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet - összegyúrom.
3.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5
mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen
lekenem.
4. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitálom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.
5.
Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11
percig sütöm légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is
sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl
pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és
nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert
úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle
a töltelék.Tipp:
1. A töltelékbe érdemes beletenni azt a porcukor mennyiséget, melyet leírtam, mert így sütés közben jól meg tud olvadni a töltelék, nem fog kiszáradni, finom szaftos/kakaós marad!
2. Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.