Hozzávalók – 21 cm átmérőjű tarte formához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj felkockázva
kb. 6 evőkanál áfonyalé
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg áfonya
2 nagyobb alma meghámozva, felszeletelve
15 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
1 evőkanál kukoricakeményítő
- A tésztához morzsoljuk el a vajat és a sóval kevert lisztet, majd apránként adjuk hozzá az áfonyalevet, de csak annyit, amennyitől összeáll.
- Gyúrjuk golyóvá, osszuk szét nagyjából 1/3 – 2/3 arányban, majd lapítsuk ki, és sütőpapírba csomagolva tegyük a hűtőbe fél órát pihenni.
- Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra.
- A nagyobb tésztát lisztezett felületen, vagy két sütőpapír között nyújtsuk ki 4-5mm vastagra, kicsit nagyobb átmérőjűre, mint a sütőforma, majd simítsuk bele.
- A másik tésztát is nyújtsuk ugyanilyen vastagra, csíkokra is vághatjuk, vagy formákat is kiszúrhatunk belőle, ha díszíteni akarjuk a pite tetejét.
- Halmozzuk a tésztába a tölteléket, de az időközben eresztett lé nélkül, majd fedjük be a másik tésztával, a széleit nyomkodjuk össze, és vágjuk le a túllógó részeket, a közepébe vágjunk lyukat, ahol a gőz kiszabadluhat.
- Süssük 45 percig, vagy amíg a teteje egész halványan megpirul. Hagyjuk hűlni, langyosan, vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb.