Oldalak

2018. március 25., vasárnap

Házi francia krémes





Így a hozzávalók 12 kockához:
2 tekercs levelestészta (nem a fagyasztott, hanem a hűtőpultos tekercses)

A krémhez:
8 tojás
10+10 dkg cukor
5 dkg liszt
2 dkg zselatin (Cs.K. 2 lapzselatin)
5 dl tej
5 dkg vaj
fél vaníliarúd
1 kk ecet
Cs.K. 2 db reszelt citrom
Cs.K. 2 dl tejszín a krém tetejére


Eszköz: sütőkeret – olyan, mint a tortagyűrű, csak négyszögletes. Ennek hiányában pontosan akkora tepsi vagy tál, amekkorába a lapot bele tudjuk fektetni, és az oldala megtartja a krémet. Szóval, sütőkeret nélkül kicsit bajos, de megoldható.

Teendők:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, vegyük ki a rácsot. Tekerjük ki az egyik tésztát, helyezzük sütőpapírral együtt a rácsra, szurkáljuk meg villával, majd tegyük a sütőbe 15-17 percre, amíg épp finoman sárgulni nem kezd a teteje. Akkor vegyük ki a ráccsal együtt (ne égessük meg a kezünket), majd próbáljuk meg megfordítani a tésztát a papíron, szintén anélkül, hogy összeégetnénk magunkat. Egyúttal nyomkodjuk is le, hogy ne legyen magas. Tegyük vissza újabb 5 percre a sütőbe, hogy ez a másik fele is megsüljön. Ugyanígy járjunk el a másik lappal is majd.
2. Amíg a lapok sülnek, nem kell tétlenül üldögélnünk, ásítozva, hanem a holtidőt felszámolva készítsük el a krémet.
Válasszuk szét a tojásokat, méghozzá a fehérjéket egy jó nagy tálba, a sárgákat egy lábasba gyűjtsük. Keverjük habosra a sárgákkal az egyik 10 deka cukrot, adjuk hozzá a lisztet, a zselatint, a tejet, a fél vaníliarúd kikapart magjait, és lassú tűzön, FOLYAMATOS kevergetés mellett addig forrósítjuk, amíg be nem sűrűsödik a krém. Ne forraljuk, és azért kell egyfolytában kevergetni, mert nagyon könnyen leég. Higgyetek nekem. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat.
3. Közben az egyik lapunk már bizonyára megsült, hagyjuk hűlni, majd tegyük egy nagy tálcára, és vegyük körül a sütőkerettel. Avagy tegyük a pontosan ugyanakkora tepsibe, tálba.
4. Verjük habbá a fehérjét az ecettel és a cukorral. Keverjük a habba sárga krémet, és öntsük rá a tésztára.
5. A másik tésztát vágjuk 12 egyforma kockára (4×3), és tegyük a krém tetejére. Ne kevergessük a kockákat (jó-jó, tudom, hogy igazából téglalapok), pontosan ugyanolyan sorrendben tegyük a krémre, ahogy vannak, az alsó lappal megegyező elhelyezkedésben (hülyén hangzik, de azért érthető, ugye?).

Tegyük hűtőbe a sütit legalább 2 órára, utána osszuk szét a családnak.
Forrás: http://maimoni.cafeblog.hu/2013/07/13/hazi-kremes/