https://www.youtube.com/watch?v=phe92_2nN44
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes édesburgonya
- 4-6 nagyobb lila burgonya (vagy sütni való burgonya)
- 5 közepes cékla
- 2,5 dl tejszín
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg gouda vagy más zsíros sajt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 2-3 ág rozmaring
Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mascarponét kikeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, füstölt paprikával és kakukkfűvel ízesítjük és hozzákeverjük a parmezán felét. Cs.K. előző főzni a zöldségeket (nekem nyers maradt ha a receptet követem). A zöldségeket meghámozzuk és egyforma vékonyra (2-3 mm) felszeleteljük és külön tálakba tesszük. Mindegyik zöldségre egy-egy adagot öntünk a tejszínes keverékből, egy adagot pedig félreteszünk. A zöldségeket alaposan összeforgatjuk a tejszínnel.
2. A maradék tejszínes keveréket egy sütőforma aljára simítjuk, megszórjuk a maradék parmezánnal és ráreszeljük a fokhagymát. Sorban az edénybe rétegezzük a zöldségeket, amíg 6 sort kapunk, zöldségenként 2-2-t. Az egészet sózzuk, borsozzuk, ráfektetünk 1-2 rozmaring ágat, és alufóliával letakarva 30 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, megszórjuk a reszelt gouda sajttal és fólia nélkül aranybarnára sütjük
Forrás: https://lilafuge.hu/csoben-sult-gyokerzoldsegek/