Oldalak

2012. február 28., kedd

Napraforgó


Ezt a receptet egy kedves barátnőmtől kaptam és jó kis vacsi lett belőle.








Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 mokkás kanál cukor
  • 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás a kenéshez
  • mák
Töltelékhez:
  • 50 dkg darált disznóhús
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • kevés olaj


Pizzaszósz:

  • 1/2 doboz paradicsompüré 
  • 1 teáskanál oregánó 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • őrölt bors


Elkészítés:
  1. A langyos vízbe bele szórjuk az élesztőt, egy kis kanál lisztet és egy mokkás kanál cukrot, és várunk egy kevés időt ameddig az élesztő felfut.
  2. A hozzávalókat összedolgozzuk, sima, hólyagos tésztát gyúrunk, és duplájára kelesztjük.
  3. A tésztát kettőbe osztjuk, és kerek méretűre nyújtjuk.
  4. Az egyik kinyújtott tésztát sütőpapírra helyezzük. 
  5. A pizza szószhoz a fenti hozzávalókat elkeverjük, és a pizzát megkenjük vele.
  6. A töltelékhez a hagymát kevés olajon megpároljuk, és a disznóhúst megsütjük. Rátesszük a pizzaszószos tésztára, és a tetejére kerül a másik kerek pizza tészta.
  7. Egy pohárszáját lisztbe mártjuk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe. 
  8. Késsel felcsíkozzuk a tésztát, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.
  9. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. 
  10. A közepét megszórjuk mákkal.
  11. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.