Oldalak

2015. február 2., hétfő

Gőzgombóc

Ha tél akkor síelés, ha síelés akkor gőzgombóc. Családommal szeretjük mindkettőt: síelni és gőzgombócot enni. Amikor megállunk egy kis pihenőre jó betérni egy Hüttében és megenni egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! A nosztalgia kedvéért ide haza is elkészítettem, és meglepetésemre nem nehéz elkészíteni, és ráadásul nagyon finom.






A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj (olvasztott, a gombócok kenéséhez)

A töltelékhez:
  • 25 dkg szilvalekvár (sűrű, rumos)

A tetejére:
  • 10 dkg mák (őrölt)
  • 5 dkg porcukor
A vaníliamártáshoz
  • 4 tojássárgája,
  • 6-8 púpozott ek cukor, 
  • 1 cs vaníliaöntet por, 
  • 1 liszt, 
  • 1 kk vanília aroma,
  • 7 dl tej, 
  • 2,5 dl tejszín
Gombóc elkészítése:
  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. 
  1. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
  1. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
  1. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól össze gömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis 
  1. A gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
  1. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
  1. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 
  1. 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Tű beleszúrásával tudjuk ellenőrizni, 
  1. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.



Forró vaníliamártás elkészítése: 
  1. A tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük,
  1. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port és simára keverjük, miközben folyamatosan hígítjuk a tejjel, végül a tejszínnel. 
  1. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük