Oldalak

2015. február 22., vasárnap

Levendulás keksz

A levendula az egyik kedvenc virágom, amit már a saját udvarunkon is tudok termeszteni, és mivel a kekszet is szeretem, ezért kipróbáltam egy levendulás keksz receptet.


Hozzávalók:
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
12 dkg kukoricaliszt
25 dkg finomliszt
csipet só
2-3 evőkanál szárított vörös áfonya
2 csapott evőkanál szárított levendulavirág (frissből kevesebb kell)

Elkészítés
A vajat hidegen, amikor jó kemény, almareszelőn egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a porcukrot és kézzel vagy keverőgéppel kidolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket, a csipet sót és a legvégén az apróra vágott vörös áfonyát és a levendulát, majd összegyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, hengert formázunk belőle, fóliába csavarjuk és betesszük a hűtőbe, amíg annyira megkeményedik, hogy lehet szeletelni. (Ha nem akarjuk egyszerre az egész tésztát megsütni, akkor pár napig tarthatjuk még a hűtőben, mert eláll.)
Amikor tészta keményre hűlt, kitekerjük a fóliából, körülbelül fél centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 170 fokos sütőben körülbelül 7-8 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből az lesz az érzésünk, hogy még félig nyers, de ekkor már megsült a tészta. Akkor ideális, ha épp csak, hogy van egy kis színe. Miután kihűlt levendulás porcukorba forgatjuk és tálaljuk.