Oldalak

2016. február 8., hétfő

Hagymás rostélyos

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kicsontozott hátszín vagy rostélyos (800 g)
  • 2 ek. mustár
  • 4 ek. olaj
  • 300-400 g apróbb hagyma
  • 150-200 g finomliszt
  • só, bors
  • olaj a hagyma sütéséhez
  • 1 dl húsleves vagy félszáraz vörösbor
  • 1 ek. vaj
1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, szegélyüket bevagdossuk (hogy sütés közben fel ne púposodjanak), folpackkal letakarjuk, és kissé kiverjük. Egyik oldalukat megkenjük a mustárral, majd porcelán- vagy üvegtálban, 4 ek. olajjal rétegezve egymásra fektetjük-nyomkodjuk őket. Letakarjuk, legalább 24 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha 2-3 napra!), és többször is megforgatjuk a pácban. A pácolás-érlelés folyamatát nem érdemes kihagyni, mert ettől lesz puha-porhanyós a hús.
2. Mielőtt a hús sütéséhez fognánk, a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk-gyaluljuk és gyűrűikre bontjuk. Kisebb adagokban fedeles műanyag dobozba tesszük, majd bőven megszórjuk liszttel . Ráillesztjük a dobozra a fedelét, jól összerázzuk a tartalmát , azután szűrőbe csúsztatjuk a hagymát, és a lerázzuk róla a fölösleges lisztet .
3. Háromujjnyi olajat felforrósítunk, beleteszünk egy burgonyasütő betétet, abba pedig egy kisebb adag hagymát, majd szelíden kevergetve-rázogatva aranysárgára, ropogósra sütjük (vigyázat, könnyen megég és keserű lesz!). Papírkendőre borítjuk, és szétterítjük, hogy ropogós maradjon, amíg megsütjük a többi hagymát is.
4. A hússzeletekről „letakarítjuk” a mustáros pácot , egyik oldalukat meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, a másikat lisztbe mártjuk. A hagyma sütőolajából 3-4 evőkanálnyit felforrósítunk, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hússzeleteket , és fedő nélkül mindkét oldalukat pirosra sütjük (4-4 perc). Előmelegített tálra rendezzük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.
5. A pecsenyelét felöntjük a húslevessel vagy vörösborral, jól összeforraljuk, majd kisebb lábasba szűrjük, és kézi habverővel simára keverjük a kisebb darabokban hozzáadott vajjal. Bevonjuk a mártással a hússzeleteket, tetejükre szórjuk-halmozzuk a hagymát, és azonnal, forrón tálaljuk. Pirított hagymás-paprikás vagy hasábburgonya, ecetes savanyúság illik hozzá. Külön tálkában mustárt is kínálhatunk mellé.