Oldalak

2018. március 2., péntek

Torta della nonna




A hozzávalókat 29-30 centi átmérőjű pitetálra méreteztem. 
A tésztához (pasta frolla):
30 dkg liszt
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás
2 tojássárga
1 citrom héja

A krémhez:
1 l zsíros tej
8 tojássárga
7 dkg keményítő
15 dkg cukor
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom
A tetejére:
5 dkg fenyőmag
porcukor

1. A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, és összedolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.

2. Elkészítjük a krémet: a tejet egy deci kivételével feltesszük melegedni. Beledobjuk a vaníliát.
Egy kis műanyag edényben összekeverjük a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel, hogy könnyebben dolgozhassunk, beleöntjük azt az egy deci tejet, amit kihagytunk a lábasból. 

3. Amikor forr a tej, besűrítjük a keményítős keverékkel, amint a sűrűsödés megtörténik, le is vesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a citromhéjat és -levet. Ha befedjük folpackkal, megakadályozzuk a “bőrösödést”, de nekem fenntartásaim vannak a folpack és a forró krém érintkezésével kapcsolatban. Inkább legyen bőrös, ha úgy adódik – de ha gyakran kevergetjük a krémet, nem lesz az.

4. Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, helyezzük az előkészített piteformába. Öntsük bele a krémet, majd a tészta kinyújtott maradék részével fedjük be. Szórjuk meg a fenyőmagokkal, próbáljuk kissé belenyomkodni a tésztába, ez jól hangzik, nekem nem megy.

Visszaugrik a tészta.

Na mindegy, tegyük a piténket 175 fokos sütőbe (alsó-felső sütés), és úgy 35-40 perc alatt süssük meg.

Hagyjuk kihűlni, a krém úgy áll össze igazán.

Forrás: http://maimoni.cafeblog.hu/2016/07/24/torta-della-nonna/