Oldalak

2019. április 3., szerda

Tortilla lap


Hozzávalók·         

  • ·        30 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  • ·        1 tk só
  • ·        oregánó
  • ·        4 ek olaj
  • ·        1,2 dl víz (langyos)
  • ·        kevés sütőpór – de ezt elhagyhatom


A liszten kívül a tortillába csupán sütőpor, némi olaj vagy olvasztott vaj és só kell.

A hozzávalókat alaposan dolgozd össze! 
  1. A tészta kezdetben kemény, de minél tovább gyúrod, annál puhább és rugalmasabb lesz.
  2. Érzéssel meleg vizet is adhatsz hozzá, hogy jobban összeálljon.
  3. Kb. 10 perc erőteljes gyúrás után paskold meg: ha már nem ragad, akkor lisztezett kézzel formázd cipóvá vagy több gombóccá, majd letakarva hagyd pihenni 10-20 percig.
  4. A búzalisztesnek kevesebb.
  5. Végül a tésztát lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújthatod vagy egy félbevágott nagy mélyhűtőzacskón, esetleg tiszta reklámszatyordarabon kézzel vékonyra lapogathatod.

Sütés
A kilapított „palacsintákat” megsütheted felforrósított száraz serpenyőben (legjobb az öntöttvas), vagy beteheted a közepes hőfokra előmelegített sütőbe.
Sütés közben természetes, hogy a tészta hólyagokat vet, ezeket az ujjaddal lenyomkodhatod, ha zavarónak találod.
Időnként a serpenyőben és a sütőben is fordítsd meg a tortillákat, az elkészült darabokat pedig tedd egy lapostányérra vagy tálra, és bugyoláld nedves konyharuhába. Így nem száradnak ki, és könnyen tudod hajtogatni őket.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/tortilla-lap-hazilag.recept/