Hozzávalók·
- · 30 dkg liszt (+ a szóráshoz)
- · 1 tk só
- · oregánó
- · 4 ek olaj
- · 1,2 dl víz (langyos)
- · kevés sütőpór – de ezt elhagyhatom
A liszten kívül a tortillába csupán sütőpor, némi olaj vagy olvasztott vaj és só kell.
- A tészta kezdetben kemény, de minél tovább gyúrod, annál puhább és rugalmasabb lesz.
- Érzéssel meleg vizet is adhatsz hozzá, hogy jobban összeálljon.
- Kb. 10 perc erőteljes gyúrás után paskold meg: ha már nem ragad, akkor lisztezett kézzel formázd cipóvá vagy több gombóccá, majd letakarva hagyd pihenni 10-20 percig.
- A búzalisztesnek kevesebb.
- Végül a tésztát lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújthatod vagy egy félbevágott nagy mélyhűtőzacskón, esetleg tiszta reklámszatyordarabon kézzel vékonyra lapogathatod.
Sütés
A
kilapított „palacsintákat” megsütheted felforrósított száraz
serpenyőben (legjobb az öntöttvas), vagy beteheted a közepes hőfokra
előmelegített sütőbe.
Sütés közben természetes, hogy a tészta hólyagokat vet, ezeket az ujjaddal lenyomkodhatod, ha zavarónak találod.
Időnként
a serpenyőben és a sütőben is fordítsd meg a tortillákat, az elkészült
darabokat pedig tedd egy lapostányérra vagy tálra, és bugyoláld nedves
konyharuhába.
Így nem száradnak ki, és könnyen tudod hajtogatni őket.Forrás: http://www.mindmegette.hu/tortilla-lap-hazilag.recept/