Hozzávalók
tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 15 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás (szobahőmérsékletű)
- 2 dl tej
- 25 dkg alma (kb. 2 db)
- 3 dl tej
- 10 dkg étcsoki
- 2 EK keményítő
- 2 EK kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg puha vaj
- 12 dkg porcukor
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra
- Sütőpapírral kibéleljük a 24 cm kapcsos tortaformát.
- A tésztához az első 4 hozzávalót összekeverjük
- A vajat a cukorral robotgépen jól összedolgozzuk 4-5 percig, egyenként hozzá adjuk a tojásokat és lassú fokozaton hozzáadjuk a lisztes részt és a tejet. Ezután hozzáadjuk a nagyobb lyukú reszelőn lereszelt almát.
- A felét átkanalazom egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába (eredetileg 24 centis kellett volna, de nekem olyan nincs, és szerintem jó volt ez a méret hozzá) és 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. A maradék tésztából sütök még egy ugyanilyen tortalapot.
- 20-25 perc sütés. Tűpróba.
- Krémhez a tejben a csokoládét mérsékelt tűzön kevergetve felolvasztjuk kb 1,5 l edényben.
- Étkezési keményítőt és a kakaóport összekeverjük egy kis tálban
- Egy kevés meleg, csokoládés tejet hozzáöntünk a keményítős kakaóporhoz és simára keverjük.
- Bele öntjük a csokis tejhez és mérsékelt lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- Langyosra hűtjük.
- A vajat és a porcukrot összekeverjük és fokozatosan hozzáadjuk a lehűlt krémet.
- Összeállítjuk a tortát.
- Az így elkészült krém felével megkenem az egyik tortalapot, ráteszem a másikat és a maradék krémmel bevonom a tortát.
- Érdemes 1 napig hűtőben tárolni felvágás előtt, így finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek és megpuhul a torta.