Oldalak

2020. március 29., vasárnap

Zamatos csokoládétorta



Hozzávalók

tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 15 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 2 dl tej
  • 25 dkg alma (kb. 2 db)
krém:
  • 3 dl tej
  • 10 dkg étcsoki
  • 2 EK keményítő
  • 2 EK kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés:
  1.  A sütőt előmelegítjük 175 fokra
  2. Sütőpapírral kibéleljük a 24 cm kapcsos tortaformát.
  3. A tésztához az első 4 hozzávalót összekeverjük
  4. A vajat a cukorral robotgépen jól összedolgozzuk 4-5 percig, egyenként hozzá adjuk a tojásokat és lassú fokozaton hozzáadjuk a lisztes részt és a tejet. Ezután hozzáadjuk a nagyobb lyukú reszelőn lereszelt almát.
  5. A felét átkanalazom egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába (eredetileg 24 centis kellett volna, de nekem olyan nincs, és szerintem jó volt ez a méret hozzá) és 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. A maradék tésztából sütök még egy ugyanilyen tortalapot.
  6. 20-25 perc sütés. Tűpróba.
  7. Krémhez a tejben a csokoládét mérsékelt tűzön kevergetve felolvasztjuk kb 1,5 l edényben.
  8. Étkezési keményítőt és a kakaóport  összekeverjük egy kis tálban
  9. Egy kevés meleg, csokoládés tejet hozzáöntünk a keményítős kakaóporhoz és simára keverjük.
  10. Bele öntjük a csokis tejhez és mérsékelt lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  11. Langyosra hűtjük.
  12. A vajat és a porcukrot összekeverjük és fokozatosan hozzáadjuk a lehűlt krémet.
  13. Összeállítjuk a tortát.
  14. Az így elkészült krém felével megkenem az egyik tortalapot, ráteszem a másikat és a maradék krémmel bevonom a tortát. 
  15. Érdemes 1 napig hűtőben tárolni felvágás előtt, így finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek és megpuhul a torta.