https://www.facebook.com/lilafuge/videos/171628544739076
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
A meggyréteghez:
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 30 dkg magozott meggy
A tésztához:
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 20 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 2 dl tej
- 2 evőkanál mák
A tálaláshoz:
- tejszínhab vagy vaníliafagyi
Elkészítés:
- A cukrot és a vajat a serpenyőben felolvasztjuk, és amint kezdenek benne eltűnni a cukorkristályok, hozzáadjuk a meggyet is. Megvárjuk, amíg levet ereszt, elzárjuk alatta a lángot, és félretesszük hűlni.
- A tésztához a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd hozzáreszeljük a citrom héját.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd kanalanként a tésztához adagoljuk. Folyamatos keverés mellett a tésztához csorgatjuk a tejet, és simára keverjük. Végül belekeverjük a mákot is.
- Egy kivajazott, kilisztezett serpenyő vagy tortaforma alján elterítjük a meggyes réteget, majd óvatosan befedjük a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük.
- Sütés után, amikor már nem forró, de még olvadt és langyos a cukros szirup, kifordítjuk a formából. Tejszínhabbal vagy vaníliafagyival tálaljuk.