Oldalak

2021. május 6., csütörtök

Csokis babka

 



Hozzávalók (1 kalácshoz):

A kelt tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 1/2 tk só
  • 1 nagy tojás
  • 0,5 dl hideg víz
  • 7 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
  •  

A töltelékhez:

  • 7 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 tk só
  • 5 dkg dió, durvára vágva 

A sziruphoz:

  • 12 dkg cukor 
  • 1 dl víz

  1. A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a tojást, és a vizet. 
  2. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. 
  3. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). 
  4. Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk. 
  1. A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat és vízgőz fölött felolvasztjuk.
  2. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. 
  3. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük. 

  1. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. 
  2. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével.
  3.  Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. 
  4. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
  5. Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük., majd 190C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 
  1. Amíg a kalács sül, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. 
  2. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. 
  3. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.