Hozzávalók (1 kalácshoz):
A kelt tésztához:
- 27 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 7 g szárított élesztő
- 1/2 tk só
- 1 nagy tojás
- 0,5 dl hideg víz
- 7 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 7 dkg étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg porcukor
- 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1/2 tk só
- 5 dkg dió, durvára vágva
A sziruphoz:
- 12 dkg cukor
- 1 dl víz
- A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a tojást, és a vizet.
- Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll.
- Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük).
- Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.
- A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat és vízgőz fölött felolvasztjuk.
- Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót.
- Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
- Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével.
- Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk.
- Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
- Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük., majd 190C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Amíg a kalács sül, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük.
- A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá.
- Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.