Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 3 ek. cukor
- kb. 3 dl tej
- 3 tojássárgája
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1 tk. vanília kivonat
- 20-25 dkg málna
- 125 g 80 %-os étcsokoládé
- Dagasztógép táljába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, amiből 2-3 evőkanálnyit visszatartunk. Egy habverővel vagy spatulával alaposan elkeverjük.
- Beletesszük a tojások sárgáját is, majd az átszitált lisztet, a sót és a puha vajat is.
- A gép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolunk és további 8-10 perc alatt szép fényes, puha tésztát dagasztunk.
- Ha szükséges, közben hozzáadjuk a visszatartott tejet.
- A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjéből a cukorral egy csipet sóval sűrű, fényes habot verünk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is.
- Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Körülbelül 50-55 cm x 30-35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles csík szabadon maradjon. Így könnyebb lesz feltekerni.
- A tojáshabra szórjuk az apró kockára aprított jó minűségű étcsokoládét, majd elosztjuk rajta a málnát is.
- Kibélelünk sütőpapírral egy mély kenyérsütőformát ( 30 cm x 15 cm x 10 cm nagyságú).A tésztát a szélesebb oldalától kezdve óvatosan feltekerjük, a szabadon hagyott tészta szél kerüljön alulra.A feltekert tésztát hat egyforma darabba vágjuk. Az előkészíett dobozformába állítjuk őket.
- A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra.A sütőből kivesszük és a dobozt rácsra állítjuk, a kalácsot 5-10 percig még a formában hagyjuk, csak ezután emeljük óvatosan a rácsra.
- A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás: limara