Oldalak

2021. május 22., szombat

Csokis-málnás kalács

 




Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • kb. 3 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:
  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 20-25 dkg málna
  • 125 g 80 %-os étcsokoládé
  1. Dagasztógép táljába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, amiből 2-3 evőkanálnyit visszatartunk. Egy habverővel vagy spatulával alaposan elkeverjük.
  2.  Beletesszük a tojások sárgáját is, majd az átszitált lisztet, a sót és a puha vajat is. 
  3. A gép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolunk és további 8-10 perc alatt szép fényes, puha tésztát dagasztunk. 
  4. Ha szükséges, közben hozzáadjuk a visszatartott tejet.
  5. A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  6. Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjéből a cukorral egy csipet sóval sűrű, fényes habot verünk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is.
  7. Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Körülbelül  50-55 cm x 30-35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles csík szabadon maradjon. Így könnyebb lesz feltekerni.
  8. A tojáshabra szórjuk az apró kockára aprított jó minűségű étcsokoládét, majd elosztjuk rajta a málnát is.
  9. Kibélelünk sütőpapírral egy mély kenyérsütőformát ( 30 cm x  15 cm x 10 cm nagyságú).
    A tésztát a szélesebb oldalától kezdve óvatosan feltekerjük, a szabadon hagyott tészta szél kerüljön alulra. 
    A feltekert tésztát hat egyforma darabba vágjuk. Az előkészíett dobozformába állítjuk őket. 
  10. A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
    A sütőből kivesszük és a dobozt rácsra állítjuk, a kalácsot 5-10 percig még a formában hagyjuk, csak ezután emeljük óvatosan a rácsra. 
  11. A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás: limara