Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 0,5 l tej
- 5 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dkg vaj
- 1,2 dkg zselatin
- 1 vaníliarúd
- 30 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
- fél sütőpor
Elkészítése:
Tészta:
- A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, sütőpor és összedolgozzuk a tésztát.
- Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.
- Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük az előkészített piteformába amit alaposan kivajazok.
- A tészta alját szurkáld meg villával. Szebb lesz a „kosár”, ha a kibélelt formát félórára a hűtőbe teszed.
- .A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst.Én rizst használok A nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen.
- Sütő előmelegítése 175 fokra (alsó-felső sütés), és úgy 30 - 35 perc alatt süssük meg.
- A zselatint öntsük le kb. egy dl hideg tejjel (a megadott tejmennyiségből), és hagyjuk duzzadni nagyjából 5 percig.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival együtt (tudjátok, hogy koszos legyen…) egy lábasban felforraljuk.
- Egy kis tálban összekeverjük a tojássárgákat a cukor felével (15 dkg), illetve az étkezési keményítővel – a lábasból kivett fél-egy deci tejjel hígítsuk ezt a keveréket, majd sűrítsük be vele a tejet.
- Tegyük bele a vajat és a duzzasztott zselatint, és kevergessük addig, amíg biztosan fel nem oldódnak.
- Verjük fel a fehérjéket a maradék cukorral, majd először a sárgakrémből tegyünk át néhány kanállal a habba, keverjük el, utána a habot keverjük bele a krémbe, és lazán forgassuk át addig, amíg homogén nem lesz