Oldalak

2019. június 28., péntek

Gyümölcsös, vaniliakrémes süti



Hozzávalók:

A töltelékhez:
  • 0,5 l tej
  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2,5 dkg vaj
  • 1,2 dkg zselatin
  • 1 vaníliarúd
A pitetészta hozzávalói:
  •  30 dkg liszt
  •  8 dkg porcukor
  •  15 dkg vaj
  •  1 tojás
  •  2 tojássárga
  •  1 citrom reszelt héja
  •  fél sütőpor
Elkészítése:
 
Tészta:
  1. A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, sütőpor és összedolgozzuk a tésztát.
  2. Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük az előkészített piteformába amit alaposan kivajazok.
  4. A tészta alját szurkáld meg villával. Szebb lesz a „kosár”, ha a kibélelt formát félórára a hűtőbe teszed.
  5. .A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst.Én rizst használok A nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen.
  6. Sütő előmelegítése 175 fokra (alsó-felső sütés), és úgy 30 - 35 perc alatt süssük meg.
Krém:
  1. A zselatint öntsük le kb. egy dl hideg tejjel (a megadott tejmennyiségből), és hagyjuk duzzadni nagyjából 5 percig.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival együtt (tudjátok, hogy koszos legyen…) egy lábasban felforraljuk.
  4. Egy kis tálban összekeverjük a tojássárgákat a cukor felével (15 dkg), illetve az étkezési keményítővel – a lábasból kivett fél-egy deci tejjel hígítsuk ezt a keveréket, majd sűrítsük be vele a tejet.
  5. Tegyük bele a vajat és a duzzasztott zselatint, és kevergessük addig, amíg biztosan fel nem oldódnak.
  6. Verjük fel a fehérjéket a maradék cukorral, majd először a sárgakrémből tegyünk át néhány kanállal a habba, keverjük el, utána a habot keverjük bele a krémbe, és lazán forgassuk át addig, amíg homogén nem lesz