Oldalak

2019. augusztus 30., péntek

Póréhagymás, brokkolis tartlet



Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 szál póréhagyma
  • 20 dkg brokkoli
  • 3-5 szelet hajszálvékony bacon
  • 2 dl créme fraiche (vagy zsíros tejföl és tejszín keveréke)
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg reszelt cheddar vagy parmezán sajt
  • olívaolaj
  • bors
Elkészítés:
  1. A pórét megmossuk, felaprítjuk, és kevés olívaolajon sóval, borssal puhára dinszteljük.
  2. A leveles tésztából egy lapostányér nagyságú kört vágunk ki, majd a szélétől 2 centire éles kés hegyével egy kisebb kört karcolunk a tésztába.
  3. Ez a 2 cm-es rész meg fog emelkedni, és így megtartja majd a tölteléket.
  4. A puha póréhagymát a kisebb körben egyenletesen elterítjük, rászórjuk az apróra vágott bacont, és 180 fokos sütőben 6-8 percig sütjük.
  5.  Közben a brokkolit 3 perc alatt forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, hideg víz alatt kissé kihűtjük.
  6.  A créme fraiche-be belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
  7. Az elősütés után kivesszük a tartletet a sütőből, a tetejére rakjuk a brokkoli rózsákat, ráöntjük a nem túl folyós tejszínes-tojásos masszát, és még 10 percig sütjük 170 fokon.
  8. Díszíthetjük mandulaforgáccsal, vagy egy pár szem fenyőmaggal.
  9. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.