Fordított almatorta
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 13 dkg liszt
- 6 db tojás
- 1 db citrom
- csipet só
- 1/2 tk vaníliakivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
Elkészítés
- Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felnégyeljük, és 5 dkg cukorral meghintett sütőformába tesszük. Meglocsoljuk egy kevés citromlével és a vaníliakivonattal. A tetejére kb. 5 dkg vajat forgácsolunk. Fedő alatt a tűzhelyen addig pároljuk, amíg a cukor karamellizálódik.
- A tojások sárgáját
15 dkg cukorral, majd 15 dkg vajjal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk
a reszelt citromhéjat és a lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot
verünk, és lazán a masszához keverjük.
- A
habot rásímitjuk a párolt alma tetejére, és 190 fokon aranyszínűre
sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálcára fordítjuk. Vaníliás
tejszínnel vagy vaníliás fagylalttal tálaljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/forditott-almatorta.recept/