Oldalak

2019. december 12., csütörtök

Fordított almatorta


Hozzávalók

  • 1 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 13 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 1 db citrom
  • csipet só
  • 1/2 tk vaníliakivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

 Elkészítés  

  1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felnégyeljük, és 5 dkg cukorral meghintett sütőformába tesszük. Meglocsoljuk egy kevés citromlével és a vaníliakivonattal. A tetejére kb. 5 dkg vajat forgácsolunk. Fedő alatt a tűzhelyen addig pároljuk, amíg a cukor karamellizálódik.
  2.  A tojások sárgáját 15 dkg cukorral, majd 15 dkg vajjal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán a masszához keverjük.
  3. A habot rásímitjuk a párolt alma tetejére, és 190 fokon aranyszínűre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálcára fordítjuk. Vaníliás tejszínnel vagy vaníliás fagylalttal tálaljuk.
 Forrás: http://www.mindmegette.hu/forditott-almatorta.recept/