Oldalak

2019. december 20., péntek

Thomas Keller legendás citromos pitéje




Hozzávalók a tésztához:
  • 2 csésze fenyőmag
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 csésze finomliszt, plusz egy kevés a forma kilisztezéséhez
  • 1 csésze szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás

Hozzávalók a krémhez:
  • 2 tojás (hidegen)
  • 2 tojás sárgája (hidegen)
  • 1 vaníliarúd
  • 6 evőkanál vaj, 6 részre osztva
  • ¾ csésze cukor
  • ½ csésze citromlé

Mézes mascarponekrém:

  • ½ csésze tejszín
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 1 evőkanál méz
  1. A cukorral összekeverjük és közepesen finomra daráljuk a fenyőmagot, majd hozzáadjuk a lisztet. 
  2. Hozzátesszük a vajat, a vaníliát és egy tojást, és eldolgozzuk gyorsan. 3 részre osztjuk aztán a tésztát. Lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük, legalább egy órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát. (Mivel egy tojással dolgozunk, kevesebb tésztát nehezen tudnánk készíteni. A felesleget tegyük a fagyasztóba.)
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki vékony rétegben egy kivehető aljú piteformát, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg a sütő felmelegszik. 
  4. A pihentetés után egy adag tésztát nyújtsunk 2-3 mm vastagságúra és simítsuk bele a kihűtött formába. 
  5. Süssük 10-15 percig, majd forgassuk meg a formát és süssük újabb 10-15 percet. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. 
  6. Tegyünk egy lábasba egy kevés vizet, kb. 4-5 cm magasan és kezdjük el melegíteni. Egy másik, kisebb edényben keverjük össze a maradék tojásokat és a cukrot. Tartson ez kb. egy percig.
  7. A kisebb edényt tegyük a vizzel töltött tetejére, a tojásos-cukros elegyet folyamatosan keverjük (kb. 2 percig). Adjuk hozzá a citromlevet három részletben. Dolgozzuk ki, míg besűrűsödik és kihalványul (8-10 perc). Oltsuk el a lángot és hagyjuk az edényeket és tartalmukat hűlni. Majd keverjük bele a hideg vajat, kis adagokban. 
  8. Öntsük a krémet melegen a tésztára, majd előmelegített sütőben grillezzük. Hagyjuk nyitva az ajtaját és barnítsuk meg a süti tetejét. Pár perc alatt kész. Eztán legalább egy órán át hűvös helyen dermesszük.
  9. A tejszínt verjük fel, keverjük bele a mascarponét és a mézet, addig elegyítve, míg sűrű krémet kapunk. Jól behűtve tárljuk, tálaláskor kínáljuk a citromos pite mellé.
Forrás: https://diningguide.hu/thomas-keller-citromos-pite/?sponsor=samsung&fbclid=IwAR1hDdfAJySEEU7WsIFbgZhC-VRaQhl88sacm_uY1yg6Ghy-VvkOcLZp1mk