Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
- A tésztához:
- 20 dkg hideg vaj
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 evőkanál liszt
- 10 dkg natúr krémsajt
- 1 csipet só
- 10 dkg görög joghurt
- 12 dkg cukor
- 1 bio citrom frissen reszelt héja
- 30 dkg áfonya
A morzsához:
- 25 g hideg vaj
- 90 g liszt
- 75 g cukor
Elkészítés:
- 20 dkg hideg vajat feldarabolunk és 40 dkg liszttel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, 2 tojást és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjunk (2-3 evőkanál). Fél órára a hűtőbe tesszük pihenni, majd kinyújtjuk és piteformába simítjuk. Villával megszurkáljuk, leterítjük sütőpapírral, megtöltjük lencsével és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük a tésztát.
- 2 tojást egy keverőtálban kikeverjük a vaníliával, liszttel, kukoricaliszttel, a tejjel, krémsajttal, cukorral, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a joghurttal.
- Az áfonyát az elősütött tésztára borítjuk, ráöntjük a joghurtos krémet, és az egészet visszatesszük a sütőbe 40 percre.
- A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, a pite tetejére morzsoljuk, majd további 10 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt felszeleteljük.