Mézes-mustáros mártás csirkemellhez
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg petrezselyemgyökér
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk dijoni mustár
- 2 db babérlevél
- 1 ½ dl száraz fehérbor
- 3 dl habtejszín
- só, bors
- A mustáros mártáshoz egy lábasban 2 evőkanál olajat
hevítünk.
- A sárgarépát és a gyökeret kisebb kockára vagy karikára vágjuk, és
egy lábasban az egész fokhagymákkal együtt jó erősen lepirítjuk 2 evőkanál
olajon.
- Hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, és ezt is hagyjuk megpirulni.
- Elkeverjük benne a mustárt, sózzuk-borsozzuk és felöntjük a borral, mellé
dobjuk a babérleveleket, és hagyjuk, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.
- Hozzáadunk 1 dl vizet is, és a zöldségeket addig főzzük
benne, míg a folyadék elpárolog.
- Felöntjük a tejszínnel, és 5 percig forraljuk
kis lángon, majd félretesszük egy kicsit lehűlni.
- Turmixgéppel vagy botmixerrel
az egészet szép krémesre pürésítjük, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy
selymes mártás állagot kapjunk. Sóval, borssal és kevés mustárral ízesítjük, ha
még szükséges.
Forrás:
itt