Oldalak

2021. január 19., kedd

VANÍLIÁS-CSERESZNYÉS PITE

 



A töltelékhez:

1 kg cseresznye

  • 3 dkg keményítő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk vanília aroma

A tésztához:

  • 32,5 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor
  • 23 dkg vaj
  • 6-8 ek víz
  • A tetejére:
  • 1 db tojás
  • cukor

A tálaláshoz:

  • cukrozott habtejszín
  • fahéj (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A kimagozott cseresznyét összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és felhasználásig félretesszük.
  2. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a cukrot, összekeverjük. A hideg, kockára vágott vajat beledolgozzuk a lisztbe, ezzel is alaposan összedolgozzuk. Egy vajas morzsalékot kell kapnunk.
  3. A keverékhez annyi hidegvizet adunk, amennyit felvesz, ésaddig gyúrjuk, míg összeáll. Ha összecsípjük a tésztát, és egyben marad, akkor készen van. A tésztalabdát kettévágjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbehelyezzük.
  4. Kb. 5 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten. A gyúródeszkát, a tészta tetejét és a nyújtófát enyhén meglisztezzük, laposabbra ütögetjük a tésztát, és csak ezután kezdjük el kinyújtani valamivel nagyobbra, mint a formánk.
  5. A kinyújtott tésztánkat feltekerjük a nyújtófára és ennek segítségével beletesszük a piteformába, finoman belenyomogatjuk, majd a tölteléket rákanalazzuk. Rátesszük a tészta tetejét, a széleket  összenyomkodjuk, és fodrosra formázzuk. 20 percre a hűtőbe tesszük.
  6. Felvert tojással lekenjük a tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét 4 irányban bevágjuk, hogy a gőz távoznitudjon. 200 fokon, 20 percigsütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra csökkentve további fél órán át sütjük addig, amíg a tészta ropogósra sül és a töltelék bugyogni kezd. Sütés után hagyjuk állni a pitét néhány órán át, mielőtt felszeleteljük.