Ez jó kis vendégváró étel. Számunkra nagyon kedves
barátainkat hívtuk meg hozzánk vacsizni. Őszintén, szólva, csak 3 órát sült a csülök,
és kevés volt, ezt nevezem én cikkinek, de a párolt káposzta finom lett Tehát
következő nap tovább sütöttem. Nem egy fitneszes étel, de finom.
Csülök
Hozzávalók 5 fő részére:
- 5 db csülök,
- só,
- 3 evőkanál méz,
- 3 dl sör,
- 1 dl víz
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A csülköket keresztbe vágjuk (csak az egyik oldalát), és alaposan besózzuk. Kb 1 órát pihenni hagyjuk.
- Tepsibe kerül az 1 dl sört, 1 dl vizet öntünk, és bele helyezzük a sózott csülköket. A bevágott résszel felfele kerül a csülök a tepsibe.
- Alufóliával befedjük a tepsit, és következik a hosszú sütés 3 órán át.
- További egy óra sütés jön, de a fóliát eltávolítjuk, és kétszer megkenjük a csülköt 3 evőkanál méz+2 dl sörrel. Ettől lesz olyan szép piros, és ropogós.
Knédli
Hozzávalók 5 főre:
- 0,5 kg liszt,
- 1 csomag szárított élesztő,
- evés só,
- evés langyos víz.
- Először kovászt készítünk, majd összekeverjük a tésztát és jól kidolgozzuk - dagasztjuk.
- Hosszúkás cipókat készítünk belőle, amiket még hagyhatunk tovább kelni a deszkán és akkor még szebbek lesznek. A cipókat kicsit megolajazom a párolás előtt.
- Jöhet a knédli párolása. Veszünk egy edényt amelybe kevés vizet teszünk, és elkezdjük forralni. Az edénybe helyezzük a szűrőt (nekem fémszűrőm van), amelyet szintén kicsit kiolajoztam, és bele helyezzük a cipókat. A szűrő felé fedőt helyeztem, hogy jobban párolódjon a cipó.
- Hogy mikor lesz készen? Duplájára nő, és megszoktam, kóstolni. Vágok egy szeletet.
- Szeletelési technikám: vágok egy darab cérnát, és két kezem közzé fogom, és jöhet a szeletelés.
Párolt vöröskáposzta
Hozzávalók 5 fő részére:
- 1 nagy fej vöröskáposzta,
- só,
- fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál libazsír,
- 4 evőkanál cukor,
- 4 kávéskanál őrölt köménymag,
- 1 evőkanál 20 % ecet,
- 4 dl száraz pezsgő
- A káposztát káposztagyalun (én kicsi lyukú reszelőt használtam), lereszeljük, és besózzuk. Félre tesszük, hogy átjárja a só.
- Hagymákat apóra felvágjuk, és a libazsíron megpirítjuk.
- Rászórjuk a cukrot, karamellizálom, de vigyázat nehogy megégjen.
- Jöhet a káposzta amit kinyomkodunk, és bele kerül a hagymás, cukros alapba.
- Megszórjuk az őrölt köménymaggal, és fedő alatt félig megpároljuk.
- Ráöntjük az ecetet, és a pezsgőt, jól keverjük, és készre pároljuk.