Hozzávalók (4 főre):
- 4 egész csirkecomb
- egy darabka fetasajt
- 4-5 nagyobb aszalt paradicsom (én most szárazat használtam, de az olajban eltett is jó)
- oregano
- só, bors, olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- 1 dl száraz fehérbor
A csirkecomb egy jolly joker alapanyag,
bárhol hozzáférhető, olcsó, változatosan elkészíthető, gyakorlatilag
mindenki szereti (a gyerekeim bármilyen formában megeszik!), szóval
gyakran kerül nálunk az asztalra. A leggyorsabb verzió, amikor csak
sózom, borsozom a combokat, egész fokhagyma gerezdeket dobok melléjük,
citrom szeleteket és rozmaring ágakat fektetek rá, olívaolajjal
meglocsolom, fehérbort öntök alá és kész is. Alufóliával letakarva 1
órán át sütöm, majd fólia nélkül még negyed órát, 200 fokon. Teendő vele
kb 5 perc, fáradt hétköznap estéken szuper megoldás a gyors és egyszerű
vacsorára. Köretet bármit lehet csinálni hozzá. Ezzel gyakorlatilag le
is írtam az elkészítést.
Ma annyit variáltam, hogy a combok bőre
alá apróra vágott aszalt paradicsommal és oreganoval elkevert fetasajtot
tömködtem. A bőre extrán ropogósra sült, a hús meg isteni szaftos
maradt. Egyszerű, de nagyszerű.
- 500 g cukkini nagy lyukú reszelőn lereszelve
- só, bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb lilahagyma, vagy pár szál újhagyma, esetleg póréhagyma
- egy csokor friss kapor
- 20 g reszelt parmezán
- 2 tojás
- 3 ek. liszt
A reszelt cukkinit besózzuk és
állni hagyjuk. Ha levet eresztett, akkor a lehető legalaposabban
kinyomkodjuk (annál ropogósabbra tudjuk sütni, minél szárazabb lesz),
hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, borsozzuk, a zúzott fokhagymát, a
kaprot, a parmezánt, ráütjük a tojásokat és elkeverjük a liszttel. A
masszát egy serpenyőben, forró olajon, kanalanként sütni kezdjük, ha már
szép színe van megfordítjuk és készre sütjük.
Egy fél pohár görög joghurtba belefacsartam a csirkéken sült citrom
levét és hozzákevertem 4 gerezdet a vajpuhára sült fokhagymából. Sóztam,
borsoztam, ez lett a mártogatós mellé.
Forrás: http://rozekacsa.blog.hu/2015/08/18/valtozatok_csirkecombra