Oldalak

2018. június 25., hétfő

Csirkecomb aszalt paradicsomos fetával sült csirkecomb, parmenzános cukkini tócsniva

Hozzávalók (4 főre): 
  • 4 egész csirkecomb
  • egy darabka fetasajt 
  • 4-5 nagyobb aszalt paradicsom (én most szárazat használtam, de az olajban eltett is jó)
  • oregano
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • fél citrom
  • 1 dl száraz fehérbor

A csirkecomb egy jolly joker alapanyag, bárhol hozzáférhető, olcsó, változatosan elkészíthető, gyakorlatilag mindenki szereti (a gyerekeim bármilyen formában megeszik!), szóval gyakran kerül nálunk az asztalra. A leggyorsabb verzió, amikor csak sózom, borsozom a combokat, egész fokhagyma gerezdeket dobok melléjük, citrom szeleteket és rozmaring ágakat fektetek rá, olívaolajjal meglocsolom, fehérbort öntök alá és kész is. Alufóliával letakarva 1 órán át sütöm, majd fólia nélkül még negyed órát, 200 fokon. Teendő vele kb 5 perc, fáradt hétköznap estéken szuper megoldás a gyors és egyszerű vacsorára.  Köretet bármit lehet csinálni hozzá. Ezzel gyakorlatilag le is írtam az elkészítést. 
Ma annyit variáltam, hogy a combok bőre alá apróra vágott aszalt paradicsommal és oreganoval elkevert fetasajtot tömködtem. A bőre extrán ropogósra sült, a hús meg isteni szaftos maradt. Egyszerű, de nagyszerű. 

Hozzávalók a cukkini tócsnihoz:
  • 500 g cukkini nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • só, bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lilahagyma, vagy pár szál újhagyma, esetleg póréhagyma
  • egy csokor friss kapor
  • 20 g reszelt parmezán 
  • 2 tojás
  • 3 ek. liszt
A reszelt cukkinit besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet eresztett, akkor a lehető legalaposabban kinyomkodjuk (annál ropogósabbra tudjuk sütni, minél szárazabb lesz), hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, borsozzuk, a zúzott fokhagymát, a kaprot, a parmezánt, ráütjük a tojásokat és elkeverjük a liszttel. A masszát egy serpenyőben, forró olajon, kanalanként sütni kezdjük, ha már szép színe van megfordítjuk és készre sütjük. 

Egy fél pohár görög joghurtba belefacsartam a csirkéken sült citrom levét és hozzákevertem 4 gerezdet a vajpuhára sült fokhagymából. Sóztam, borsoztam, ez lett a mártogatós mellé. 

Forrás: http://rozekacsa.blog.hu/2015/08/18/valtozatok_csirkecombra