- 30 dkg finomliszt
- 2 ek. cukor
- nagy csipet só
- 17 dkg hideg vaj
- fél citrom leve
- 1 tojás sárgája
- kevés hideg víz ha szükséges
Töltelék:
- kb. fél kg eper
- 1-2 ek. cukor
- 2 ek. kukoricakeményítő (vagy vaníliás pudingpor)
- 1-2 ek. eperlekvár
Lekenéshez:
- 1 tojás fehérje
- 1 ek. barnacukor
- mandulaszeletek
Kimérem a lisztet, a cukrot, a sót és összevegyítem. Hozzáadom a hideg
vajat és az ujjaim hegyével, vagy egy villával gyors mozdulatokkal
morzsásra keverem. Hozzáadom a tojást, a citrom levét és ha szükséges
1-2 ek. jeges vizet. Villával keverem tovább, amikor már nagyobb
darabokba összeálla tészta, akkor a kezemmel összenyomkodom, mintha
vizes homokot tapicskolnék. Nem szabad gyúrni, mert akkor nem lesz
omlós. Fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe legalább 30 percre.
Amíg a tészta pihen, elkészítem az epret. Megmosom, kicsumázom és
feldarabolom, félbe vagy négybe, az eper méretétől függően. Meghintem a
cukorral és a keményítővel (vagy pudingporral). Összekeverem.
Egy sütőpapíron 2-3 mm vastag körlapot nyújtok a hideg tésztából.
Óvatosan átemelem egy nagy sütőlemezre a papírral együtt. Megkenem az
eperlekvárral. (ez elhagyható, de én szeretem, met így biztosan nem ázik
el a tészta a töltelék alatt). Közepére halmozom az epret úgy, hogy
körben 2-3 centimétert a tésztából szabadon hagyok. Csinosan elrendezem
az epret, majd a tészta szélét óvatosan ráhajtogatom. Kissé felverem a
tojásfehérjét, megkenem vele a tészta szélét, megszórom barnacukorral és
mandulalapokkal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.
Szinte mindig kifolyik egy kis gyümölcslé a tepsire. Ezt a sűrű,
illatos gyümölcsszószt (mindek nevezzem?) még melegen visszakanalazom a
pitére, ettől szép fényes lesz a gyümölcs rajta.
Forrás: http://www.limarapeksege.hu/2018/05/epres-galette.html