Oldalak

2018. június 25., hétfő

Epres galette

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 ek. cukor
  • nagy csipet só
  • 17 dkg hideg vaj
  • fél citrom leve
  • 1 tojás sárgája
  • kevés hideg víz ha szükséges
Töltelék:
  • kb. fél kg eper
  • 1-2 ek. cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1-2 ek. eperlekvár 
Lekenéshez:
  • 1 tojás fehérje
  • 1 ek. barnacukor
  • mandulaszeletek
Kimérem a lisztet, a cukrot, a sót és összevegyítem. Hozzáadom a hideg vajat és az ujjaim hegyével, vagy egy villával gyors mozdulatokkal morzsásra keverem. Hozzáadom a tojást, a citrom levét és ha szükséges 1-2 ek. jeges vizet. Villával keverem tovább, amikor már nagyobb darabokba összeálla  tészta, akkor a kezemmel összenyomkodom, mintha vizes homokot tapicskolnék. Nem szabad gyúrni, mert akkor nem lesz omlós. Fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe legalább 30 percre.
Amíg a tészta pihen, elkészítem az epret. Megmosom, kicsumázom és feldarabolom, félbe vagy négybe, az eper méretétől függően. Meghintem a cukorral és a keményítővel (vagy pudingporral). Összekeverem.
Egy sütőpapíron 2-3 mm vastag körlapot nyújtok a hideg tésztából. Óvatosan átemelem egy nagy sütőlemezre a papírral együtt. Megkenem az eperlekvárral. (ez elhagyható, de én szeretem, met így biztosan nem ázik el a tészta a töltelék alatt). Közepére halmozom az epret úgy, hogy körben 2-3 centimétert a tésztából szabadon hagyok. Csinosan elrendezem az epret, majd a tészta szélét óvatosan ráhajtogatom. Kissé felverem a tojásfehérjét, megkenem vele a tészta szélét, megszórom barnacukorral és mandulalapokkal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm. Szinte mindig kifolyik egy kis gyümölcslé a tepsire. Ezt a sűrű, illatos gyümölcsszószt (mindek nevezzem?) még melegen visszakanalazom a pitére, ettől szép fényes lesz a gyümölcs rajta.
 
Forrás: http://www.limarapeksege.hu/2018/05/epres-galette.html