Oldalak

2018. június 25., hétfő

Klasszik kínai csirke házilag

 

A szószhoz:


3 ek cukor
2 tk kukoricakeményítő
120 ml csirkealaplé vagy víz
3 ek szójaszósz
2 ek rizsbor (mirin)
2 ek rizsecet
1 ek szezámolaj

A csirkéhez:


2 tojásfehérje
2 ek rizsbor (mirin)
2 ek szójaszósz
600 g csirkecombfilé (3 cm-es darabokra vágva)
olaj a sütéshez
95 g kukoricakeményítő
100 g liszt
1 ek szezámolaj
2 gerezd fokhagyma
1 ek reszelt friss gyömbér
2 friss vagy szárított vörös chili
4 szál újhagyma
1 ek szezámmag
főtt fehér rizs
 
A szószhoz egy közepes tálban a cukrot és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A csirkealaplevet, a szójaszószt, a rizsbort, az ecetet és a szezámolajat szintén összekeverjük és ebben feloldjuk a cukros keményítőt. Félretesszük egy időre.
 
A csirkéhez: Egy tálban összekeverjük a tojásfehérjét, a bort és a szójaszószt. Hozzáadjuk a csirkét, és ebben a marinádban hagyjuk a madarat 15 percig, addig felmelegítjük az olajat 180 fokra egy wokban. Egy közepes tálban összekeverjük a kukoricakeményítőt, a lisztet és a sót. A csirkedarabokat a keverékbe forgatjuk. A csirkét kis adagokban sütjük aranybarnára, ropogósra, kb. 4 perc alatt. Leitatjuk róla az olajat. Amikor az összes csirkét kisütöttük, óvatosan kiöntjük a megmaradt olajat a wokból. Tisztára töröljük a wokot egy papírtörlővel (óvatosan, mert még forró!). 
 
A szezámolajat közepesen magas hőfokra melegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chiliket és folyamatosan kevergetve, körülbelül 30 másodpercig pirítjuk. Vigyázzunk az illóolajok nagyon durvák! Hozzáadjuk az előre összekevert szószt, és addig főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg forrni nem kezd és kissé besűrűsödik kb. 2-3 percig. Beledobjuk a sült csirkét és együtt felforrósítjuk őket. Összekeverjük apróra vágott újhagymával és a szezámmaggal. Főtt rizzsel tálaljuk.  Ennyi.
 
Forrás: https://streetkitchen.hu/junk/klasszik-kinai-csirke-hazilag/