Klasszik kínai csirke házilag
A szószhoz:
- 3 ek cukor
- 2 tk kukoricakeményítő
- 120 ml csirkealaplé vagy víz
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek rizsbor (mirin)
- 2 ek rizsecet
- 1 ek szezámolaj
A csirkéhez:
- 2 tojásfehérje
- 2 ek rizsbor (mirin)
- 2 ek szójaszósz
- 600 g csirkecombfilé (3 cm-es darabokra vágva)
- olaj a sütéshez
- 95 g kukoricakeményítő
- 100 g liszt
- só
- 1 ek szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek reszelt friss gyömbér
- 2 friss vagy szárított vörös chili
- 4 szál újhagyma
- 1 ek szezámmag
- főtt fehér rizs
-
- A szószhoz egy közepes tálban a cukrot
és a kukoricakeményítőt összekeverjük. A csirkealaplevet, a szójaszószt,
a rizsbort, az ecetet és a szezámolajat szintén összekeverjük és ebben
feloldjuk a cukros keményítőt. Félretesszük egy időre.
-
- A csirkéhez: Egy tálban összekeverjük a
tojásfehérjét, a bort és a szójaszószt. Hozzáadjuk a csirkét, és ebben a
marinádban hagyjuk a madarat 15 percig, addig felmelegítjük az olajat
180 fokra egy wokban. Egy közepes tálban összekeverjük a
kukoricakeményítőt, a lisztet és a sót. A csirkedarabokat a keverékbe
forgatjuk. A csirkét kis adagokban sütjük aranybarnára, ropogósra, kb. 4
perc alatt. Leitatjuk róla az olajat. Amikor az összes csirkét
kisütöttük, óvatosan kiöntjük a megmaradt olajat a wokból. Tisztára
töröljük a wokot egy papírtörlővel (óvatosan, mert még forró!).
-
- A szezámolajat közepesen magas hőfokra
melegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chiliket és
folyamatosan kevergetve, körülbelül 30 másodpercig pirítjuk. Vigyázzunk
az illóolajok nagyon durvák! Hozzáadjuk az előre összekevert szószt, és
addig főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg forrni nem kezd és kissé
besűrűsödik kb. 2-3 percig. Beledobjuk a sült csirkét és együtt
felforrósítjuk őket. Összekeverjük apróra vágott újhagymával és a
szezámmaggal. Főtt rizzsel tálaljuk. Ennyi.
-
- Forrás: https://streetkitchen.hu/junk/klasszik-kinai-csirke-hazilag/