Oldalak

2018. június 25., hétfő

Zöldséges szójás kacsamell wokban

Hozzávalók:
  • fél kg. kacsamell belső filé (nyilván az egész kacsamellből is lehet, csak kicsit drágább, itt meg kifejezetten kis csíkokra vágjuk amúgyis). 
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma
  • 1 közepes cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy darabka gyömbér
  • 2-3 ek. szójaszósz
  • szezámolaj
  • szezámmag 
  • chili
  • 1 lime
  • a tálaláshoz: rizs

A kacsamell belső filét (amit én a SPAR hentespultjában szoktam venni, az egész kacsamellhez képest majdnem féláron) vékony csíkokra vágjuk és néhény kanál szójaszósszal összeforgatjuk és picit állni hagyjuk.Sózni nem szükséges, mert a szójaszósz elég sós. Amíg a hús pihen, a zöldségeket nagyjából azonos méretű csíkokra (julienre) vágjuk. 
A wokot jól felforrósítjuk és kevés szezámolajon gyorsan körbepirítjuk a kacsamell csíkokat, néhány perc kell neki, mire szemmel látható pörzsanyag alakul ki a hús felszínén, addigra egész biztosan belül is elkészül. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad.

A végén megszórjuk szezámmaggal és még egyszer átforgatjuk (a szezámmag gyorsan meg tud égni és akkor keserű lesz, úgyhogy innentől óvatosan!). A húst kiszedjük egy tálra. 
A wokba ha szükséges még egy kis olajat teszünk és jöhetnek a zöldségek "puhulási"  sorrendben: a répa, a zellerszár és a hagyma mehet egyszerre, erre reszeljük a gyömbért, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és ha csípősre akarjuk akkor az apróra vágott chili paprikát is.

Néhány perc pirítás után hozáadjuk a cukkinit is. Amint elvesztették a zöldségek a nyersességüket, már kész is. Ekkor visszaöntjük a húst a wokba, ráfacsarjuk a lime levét és sózzuk-borsozzuk az egészet (a zöldségeknek azért nem árt, de csak pirítás után, hogy ne eresszenek levet).
 Rizstésztával is össze lehetne forgatni, de mi most párolt rizst ettünk hozzá (a gyerekek kedvéért).

Forrás: http://rozekacsa.blog.hu/2015/10/31/zoldseges_szojas_kacsamell_wokban