Hozzávalók:
- fél kg. kacsamell belső filé (nyilván az egész kacsamellből is lehet, csak kicsit drágább, itt meg kifejezetten kis csíkokra vágjuk amúgyis).
- 1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma
- 1 közepes cukkini
- 2 sárgarépa
- 2 zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- egy darabka gyömbér
- 2-3 ek. szójaszósz
- szezámolaj
- szezámmag
- chili
- 1 lime
- a tálaláshoz: rizs
A kacsamell belső filét (amit én a SPAR
hentespultjában szoktam venni, az egész kacsamellhez képest majdnem
féláron) vékony csíkokra vágjuk és néhény kanál szójaszósszal
összeforgatjuk és picit állni hagyjuk.Sózni nem szükséges, mert a
szójaszósz elég sós. Amíg a hús pihen, a zöldségeket nagyjából azonos
méretű csíkokra (julienre) vágjuk.
A wokot jól felforrósítjuk és kevés szezámolajon gyorsan körbepirítjuk a
kacsamell csíkokat, néhány perc kell neki, mire szemmel látható
pörzsanyag alakul ki a hús felszínén, addigra egész biztosan belül is
elkészül. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad.
A végén megszórjuk szezámmaggal és még
egyszer átforgatjuk (a szezámmag gyorsan meg tud égni és akkor keserű
lesz, úgyhogy innentől óvatosan!). A húst kiszedjük egy tálra.
A wokba ha szükséges még egy kis olajat
teszünk és jöhetnek a zöldségek "puhulási" sorrendben: a répa, a
zellerszár és a hagyma mehet egyszerre, erre reszeljük a gyömbért,
rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és ha csípősre akarjuk akkor az
apróra vágott chili paprikát is.
Néhány perc pirítás után hozáadjuk a
cukkinit is. Amint elvesztették a zöldségek a nyersességüket, már kész
is. Ekkor visszaöntjük a húst a wokba, ráfacsarjuk a lime levét és
sózzuk-borsozzuk az egészet (a zöldségeknek azért nem árt, de csak
pirítás után, hogy ne eresszenek levet).
Rizstésztával is össze lehetne forgatni, de mi most párolt rizst ettünk hozzá (a gyerekek kedvéért).Forrás: http://rozekacsa.blog.hu/2015/10/31/zoldseges_szojas_kacsamell_wokban