A pitetészta hozzávalói:
- 250 g liszt
- 100 g vaj, hidegen, felkockázva
- 100 g cukor
- 2 tojás sárgája
- pár kanál hideg víz
- egy csipet só
A citromkrém hozzávalói:
- 150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
- 2 citrom reszelt héja
- 10 g kukoricakeményítő
- 100 g cukor
- 80 g vaj
- 2 tojás + 1 tojás sárgája
A tojáshab hozzávalói:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 80 g porcukor
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk.
- A vajnak nem szükséges teljesen elolvadni, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát.
- Az összegyúrt tésztát lefedve hűtöben pihentetjük legalább egy órán át. a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.
- A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni.
- Ezután szűrjük le.
- Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat. Jöhet a cukros citromlé hozzá.
- Állandó keverés közben gyenge lángon besűrítjük.
- A vaj a legvégén kerül hozzá.
A pihentetett tésztát nyújtsuk kereke, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot. A langyos sütőbe 2 percre tesszük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit karamellizálódjon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
https://diningguide.hu