Oldalak

2019. március 21., csütörtök

Autentikus citromos pite recept Mentonból


 

A pitetészta hozzávalói:
  • 250 g liszt
  • 100 g vaj, hidegen, felkockázva
  • 100 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pár kanál hideg víz
  • egy csipet só

A citromkrém hozzávalói:
  • 150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 g kukoricakeményítő
  • 100 g cukor
  • 80 g  vaj
  • 2 tojás + 1 tojás sárgája

A tojáshab hozzávalói:
  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 80 g porcukor

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk.
  2. A vajnak nem szükséges teljesen elolvadni, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát.
  3. Az összegyúrt tésztát lefedve hűtöben pihentetjük legalább egy órán át. a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.
  4. A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni.
  5.  Ezután szűrjük le.
  6.  Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat. Jöhet a cukros citromlé hozzá.
  7. Állandó keverés közben gyenge lángon besűrítjük.
  8.  A vaj a legvégén kerül hozzá.
A tojásfejhérjét verjük habbá egy csipet sóval és a porcukorra.
A pihentetett tésztát nyújtsuk kereke, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot. A langyos sütőbe 2 percre tesszük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit karamellizálódjon. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!

https://diningguide.hu