Kacsamáj duó recept
Hozzávalók (4 személyre):
A májhoz:
- fél kg kacsamáj
- fél dl édes tokaji bor
- 2 cl konyak
- 6 g só
- 2 g cukor
- 1 dl almalé
A brióshoz:
- 20 g cukor
- 20 g élesztő
- 250 g liszt
- 80 ml tej
- 3 tojás
- 10 g só
- 50 g vaj (+ 1 ek a formák kivajazásához)
- 1 cl rum
- 2 db alma
Elkészítés:
Briós:
- A langyos tejet cukorral, kevés liszttel és élesztővel felfuttatjuk.
- Majd a többi alapanyaggal egynemű tésztává gyúrjuk.
- Fél órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
- Ismét összegyúrjuk és újabb fél órát kelesztjük.
- Apró kivajazott formákba adagoljuk és 160 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
Kacsamáj:
- A máj felét megtisztítjuk a hártyától és az erektől.
- A bort és a konyakot méz sűrűségűre elforraljuk és ízesítjük vele a megtisztított májat, sóval, cukorral.
- Megformázzuk és dupla folpack fóliába csavarjuk, gyöngyöző vízben pár percig hőkezeljük.
- Hagyjuk kihűlni. Majd ahogy kihűlt henger alakú formákat szúrunk belőle és almazselével átvonjuk.
- (Almazselé = 1 l almalé, 10 g zselatin)
- A máj másik felét felszeleteljük, két oldalát megpirítjuk és papírhüvelybe 180 fokos sütőben 4 perc alatt készre sütjük.
- A papírba kockára vágott almát is helyezünk, amivel aromatizáljuk a májat.
Almakrém:
- Az alma felét meghámozzuk, cukros, sós, citromos vízben puhára főzzük.
- Leszűrjük és lemixeljük.
Tálalás
- A képen látható módon tálaljuk.
- Hajszálvékonyra vágott almaszeletekkel díszítjük.
Forrás:
http://www.gastroguide.hu/2017/10/kacsamaj-duo-recept/