Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:
Mákos guba tortaalj:
- – 400 g szikkadt, maradék mákos bejgli (kb. fél rúd; az anyukám kalácstésztából szokta készíteni, nálunk ebből készült most a gubatorta)
- – 450 g tej
- – 80 g cukor
- – 1 kezeletlen narancs héja vagy 5-6 szem kumquat apróra vágva (német hiperekben kapható pl. télen)
- – 2 tojássárga
- – egy csipet só
- – 30 g vaj
- – 3-4 ek. szilvalekvár (vagy helyette tetszőleges más lekvár, pl. sárgabarack, narancs)
- – 250 g tej
- – 1 rúd vanília
- – 60 g tojássárga (kb. 3 tojássárga)
- – 50 g cukor
- – 25 g liszt
- – 1,5 lap zselatin
- – 150 g habtejszín
- A mákosguba-aljhoz a tejet a cukorral, a sóval, a narancshéjjal / apróra vágott kumquattal forrásig melegítem. Ha kapunk, érdemes kumquatot használni inkább narancshéj helyett: fűszeres, enyhén kesernyés íze nagyon jól frissíti a mákosgubát.
- Kis részletekben a tojássárgákhoz keverem a forró tejet: először csak nagyon kicsi, egy-két kanálnyi tejet adok a tojásokhoz (nehogy rántotta legyen belőlük), majd egyre bátrabban adagolom a tejet.
- A megmaradt mákos bejglit apró darabokra vágom, majd ráöntöm a tojásos tejet, és alaposan összekeverem.
- Egy órán keresztül állni hagyom, hogy a bejglidarabok teljesen be tudják szívni a folyadékot.
- Utána 20 cm-es tortaformába simítom, kicsit lenyomkodom-elegyengetem, a vajat apró kockákra vágva a tetejére szórom.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm.
- Hagyom teljesen kihűlni.
- A vaníliamousse-hoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a tejjel csomómentesre keverem, majd folyamatos kavargatás közben sűrű pudingot főzök.
- Leveszem a tűzhelyről, és feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.
- A puding tetejére folpackot simítok, hogy ne bőrösödjön, és hagyom kihűlni szobahőmérsékletűre.
- Ekkor beleforgatom két részletben a felvert tejszínhabot.
- A mákosguba-aljat megkenem szilvalekvárral vagy baracklekvárral, majd rásimítom a kész vaníliamousse-t.
- Hűtőbe teszem pár órára.
Forrás https://diningguide.hu/a-makos-bejglimaradek-uj-elete-makos-guba-torta-otvos-zsuzsanna-cukraszseftol/?sponsor=samsung