Oldalak

2020. február 18., kedd

Mákosguba torta - Dinning Guide



Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:
 Mákos guba tortaalj:
  • – 400 g szikkadt, maradék mákos bejgli (kb. fél rúd; az anyukám kalácstésztából szokta készíteni, nálunk ebből készült most a gubatorta)
  • – 450 g tej
  • – 80 g cukor
  • – 1 kezeletlen narancs héja vagy 5-6 szem kumquat apróra vágva (német hiperekben kapható pl. télen)
  • – 2 tojássárga
  • – egy csipet só
  • – 30 g vaj
  • – 3-4 ek. szilvalekvár (vagy helyette tetszőleges más lekvár, pl. sárgabarack, narancs)
Vaníliamousse:
  • – 250 g tej
  • – 1 rúd vanília
  • – 60 g tojássárga (kb. 3 tojássárga)
  • – 50 g cukor
  • – 25 g liszt
  • – 1,5 lap zselatin
  • – 150 g habtejszín
  1. A mákosguba-aljhoz a tejet a cukorral, a sóval, a narancshéjjal / apróra vágott kumquattal forrásig melegítem. Ha kapunk, érdemes kumquatot használni inkább narancshéj helyett: fűszeres, enyhén kesernyés íze nagyon jól frissíti a mákosgubát.
  2. Kis részletekben a tojássárgákhoz keverem a forró tejet: először csak nagyon kicsi, egy-két kanálnyi tejet adok a tojásokhoz (nehogy rántotta legyen belőlük), majd egyre bátrabban adagolom a tejet.
  3. A megmaradt mákos bejglit apró darabokra vágom, majd ráöntöm a tojásos tejet, és alaposan összekeverem.
  4. Egy órán keresztül állni hagyom, hogy a bejglidarabok teljesen be tudják szívni a folyadékot.
  5. Utána 20 cm-es tortaformába simítom, kicsit lenyomkodom-elegyengetem, a vajat apró kockákra vágva a tetejére szórom.
  6. 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm.
  7. Hagyom teljesen kihűlni.
  8. A vaníliamousse-hoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a tejjel csomómentesre keverem, majd folyamatos kavargatás közben sűrű pudingot főzök.
  9. Leveszem a tűzhelyről, és feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.
  10. A puding tetejére folpackot simítok, hogy ne bőrösödjön, és hagyom kihűlni szobahőmérsékletűre.
  11. Ekkor beleforgatom két részletben a felvert tejszínhabot.
  12. A mákosguba-aljat megkenem szilvalekvárral vagy baracklekvárral, majd rásimítom a kész vaníliamousse-t.
  13. Hűtőbe teszem pár órára.
Díszíthetjük mákos habcsókokkal, vagy készíthetünk a vaníliamousse-ból másfélszeres adagot, kétharmadát a mákosguba aljra, a maradék egyharmadot pedig hűtés után habzsákba töltjük, és azzal díszítjük a kész tortát. Legyen szép is, ne “csak” finom!

Forrás https://diningguide.hu/a-makos-bejglimaradek-uj-elete-makos-guba-torta-otvos-zsuzsanna-cukraszseftol/?sponsor=samsung