Oldalak

2020. február 5., szerda

Stáhl - Csokifelfújt



Hozzávalók

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1 narancs
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • A formák előkészítéséhez:

  • 2 dkg puha vaj
  • 2 dkg cukor

Elkészítés

   
  1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A sütéshez kivajazunk 4 db 2 dl-es, 9 cm átmérőjű, 5 cm magas kerámia sütőtálkát vagy hasonló méretű hőálló bögrét, és a belsejüket behintjük cukorral.   
  2. Összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Ehhez kell egy fazék és egy akkora fémtál, amely ráillik a fazékra. A fazékban annyi vizet forralunk nagy lángon, hogy a tál alja ne érhessen bele a vízbe, majd takarékra vesszük a lángot, és megvárjuk, hogy a forrás gőzölgéssé csituljon.
  3. Ekkor a csokit apróra tördelve beletesszük a fémtálba a vajjal együtt, ráállítjuk a fazékra, és a gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk őket. Ha kész, félretesszük hűlni.   
  4. Ezalatt a tojásokat szétválasztjuk, majd a két tojásfehérjéhez hozzáadjuk a plusz egy darabot. A tojásfehérjékhez csipetnyi sót szórunk, és robotgéppel kemény habot verünk belőlük.
  5. A tojássárgájákhoz hozzáreszeljük a narancs héját, teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport, beleszórjuk a cukrot, és robotgéppel 3 perc alatt az egészet jól összekeverjük.    
  6. A kihűlt vajas csokit fakanállal óvatosan belekeverjük a kakaós-cukros tojássárgájába, aztán ugyancsak fakanállal, 2-3 részletben finoman beleforgatjuk a fehérjehabot: a felfújtmassza kész. Elosztjuk a 4 sütőtálkában, és 10-14 perc alatt megsütjük őket a sütőben.
  7. Ennyi idő alatt szépen megnőnek, de a belsejük csábítóan lágy marad, annál lágyabb, minél hamarabb kapjuk ki őket a sütőből.

Megjegyzés

4 felfújt lesz belőle.