Oldalak

2020. november 26., csütörtök

Mákos linzer citromkrémmel töltve




Hozzávalók a tésztához (nekünk 40 pár csillag lett belőle):

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 evőkanál szemes mák (nem darált)
  • 1 tk vanília kivonat, vagy 1 vanília kikapart magjai

A citromkrémhez:

  • 100 ml citromlé (Cs.K. nekem ez sok)
  • 3 citrom reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • csipet só
  • + infó Cs.K. 2 kanál keményítőt is tettem a krémbe

1. Gyúrjuk össze a linzer tésztáját: a lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a cukrot és a kockára vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között dörzsölgessük össze addig, amíg egynemű száraz keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle tésztát. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe, amíg pihen, elkészíthetjük a krémet.

2. A krém: mivel igen kis mennyiségről van szó, kis edényt válasszunk hozzá; ebbe tegyük az összes hozzávalóját A VAJ KIVÉTELÉVEL, jól keverjük el, majd nem erős lángon addig forrósítsuk, amíg be nem sűrűsödik. Óvatosak legyünk, mert ha a tojássárga kicsapódik, akkor gusztustalan valamit kapunk végeredményül, nem lágy és selymes citromkrémet. A végén keverjük bele a vajat, és hagyjuk hűlni.

3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szaggassunk belőle olyan formát, amit szeretnénk – mi, mint mondtam, a csillag mellett döntöttünk, és egy kis fenyőfát is találtunk, minden kekszpár egyik tagján még ezzel is végigmentünk, hogy az összeragasztott linzerek még jobban nézzenek ki. A kiszaggatott tésztát tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokon 7-8 perc alatt süssük meg a linzereket.

4. Amikor megsültek a kekszek, és ki is hűltek, egy telit és egy lyukasztottat ragasszunk össze egy kis citromkrémmel; mi habzsákból nyomtuk a krémet, így nem maszatoltunk vele annyit.