A húsgolyóhoz (kb. 20 db):
- · ½ kg darált hús
- · 10 dkg bulgur
- · 1 kisebb hagyma
- · 1 kis csokor petrezselyem
- · 1 biocitrom reszelt héja
- · 1 tojás
- · 2 teáskanál só
- · ½ teáskanál frissen őrölt bors
- · ½ evőkanál étolaj
A főzelékhez:
- · 4 karalábé
- · 1 evőkanál vaj
- · 1 teáskanál barna nádcukor
- · ½ teáskanál só
- · 0,5 liter zöldségalaplé vagy víz
- · 1 csokor petrezselyem
- · 1,5 dl joghurt
- · 1 evőkanál kukoricaliszt
- · ½ citrom frissen facsart leve
Elkészítés:
- A húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, az apróra vágott hagymát, a finomra aprított petrezselymet, a citrom reszelt héját és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük, összegyúrjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük a masszát.
- A hűtőből kivéve kis golyókat formázunk belőle, beletesszük az ActiFry keverőtáljába, kevés olajjal meglocsoljuk, és 5-ös fokozaton készre sütjük. (Elkészíthetjük serpenyőben is, 1 evőkanál olajat hevítsünk fel, pirítsuk aranybarnára a húsgolyókat, majd fedő alatt pároljuk 7-8 percig.)
- A karalábét meghámozzuk, és vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szeletelt karalábét és a cukrot, és addig pirítjuk, amíg a karalábé elkezd összeesni, de nem ég meg. Sózzuk, majd felöntjük zöldséglevessel, és fedő alatt puhára főzzük.
- A megfőtt karalábé kétharmadát kiszedjük, a lábasban maradt karalábét és a főzőlevét leturmixoljuk. A joghurtot kikeverjük a kukoricaliszttel, a finomra vágott petrezselyemmel és a citrom levével. Hozzáadjuk egy keveset a leturmixolt főzelékből, majd ez egészet visszatesszük a lábasba, összekeverjük, és hozzáadjuk a korábban kiszedett karalábét is. Összemelegítjük, és tálaljuk.