Oldalak

2021. március 1., hétfő

JOGHURTOS KARALÁBÉFŐZELÉK BULGUROS HÚSGOLYÓVAL

 




A húsgolyóhoz (kb. 20 db):

  • ·       ½ kg darált hús
  • ·       10 dkg bulgur
  • ·       1 kisebb hagyma
  • ·       1 kis csokor petrezselyem
  • ·       1 biocitrom reszelt héja
  • ·       1 tojás
  • ·       2 teáskanál só
  • ·       ½ teáskanál frissen őrölt bors
  • ·       ½ evőkanál étolaj
 
A főzelékhez:
  • ·       4 karalábé
  • ·       1 evőkanál vaj
  • ·       1 teáskanál barna nádcukor
  • ·       ½ teáskanál só
  • ·       0,5 liter zöldségalaplé vagy víz
  • ·       1 csokor petrezselyem
  • ·       1,5 dl joghurt
  • ·       1 evőkanál kukoricaliszt
  • ·       ½ citrom frissen facsart leve

 

Elkészítés:

  1. A húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, az apróra vágott hagymát, a finomra aprított petrezselymet, a citrom reszelt héját és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük, összegyúrjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük a masszát.
  2. A hűtőből kivéve kis golyókat formázunk belőle, beletesszük az ActiFry keverőtáljába, kevés olajjal meglocsoljuk, és 5-ös fokozaton készre sütjük. (Elkészíthetjük serpenyőben is, 1 evőkanál olajat hevítsünk fel, pirítsuk aranybarnára a húsgolyókat, majd fedő alatt pároljuk 7-8 percig.)
  3. A karalábét meghámozzuk, és vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szeletelt karalábét és a cukrot, és addig pirítjuk, amíg a karalábé elkezd összeesni, de nem ég meg. Sózzuk, majd felöntjük zöldséglevessel, és fedő alatt puhára főzzük.
  4. A megfőtt karalábé kétharmadát kiszedjük, a lábasban maradt karalábét és a főzőlevét leturmixoljuk. A joghurtot kikeverjük a kukoricaliszttel, a finomra vágott petrezselyemmel és a citrom levével. Hozzáadjuk egy keveset a leturmixolt főzelékből, majd ez egészet visszatesszük a lábasba, összekeverjük, és hozzáadjuk a korábban kiszedett karalábét is. Összemelegítjük, és tálaljuk.

Forrás: https://lilafuge.hu/joghurtos-karalabefozelek-bulguros-husgolyoval/