Pizzatésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál szárított oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml víz (langyos)
- 1 csapott teáskanál cukor
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
Elkészítés
A tésztához
- A 100 ml langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük 10-15 percre. Ennyi idő alatt fut fel teljesen. A tetején buborékos hab képződik, onnan látjuk, hogy kész.
- A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, oregánót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk.
- Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és elkezdjük a kezünkkel elkavarni a liszttel és fokozatosan hozzáadjuk a maradék langyos vizet.
- Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is.
- Egy bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
- Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk.
- Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
- Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk.
- A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.
Pizzaszósz:
- 1/2 doboz paradicsompüré vagy kész ketchupból 5 evőkanál
- 1 teáskanál oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors
A pizza szószhoz a fenti hozzávalókat elkeverjük, és a fenti pizzákat megkenjük vele.
A pizza tetejére mehet sonka, kukorica, és reszt sajt.
180 fokra előmelegített sütőben teszük és kb 15 perc alatt készen is van :-)