Oldalak

2021. március 10., szerda

Pizza Nórikának

 

Pizzatésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál szárított oregánó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml víz (langyos)
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 1 tasak (7 gr) instant élesztő
olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A 100 ml langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük 10-15 percre. Ennyi idő alatt fut fel teljesen. A tetején buborékos hab képződik, onnan látjuk, hogy kész.
  2. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, oregánót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. 
  3. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és elkezdjük a kezünkkel elkavarni a liszttel és fokozatosan hozzáadjuk a maradék langyos vizet. 
  4. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. 
  5. Egy bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. 
  6. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. 
  7. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
  8. Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. 
  9. A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.

Pizzaszósz:

  • 1/2 doboz paradicsompüré vagy kész ketchupból 5 evőkanál 
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors

A pizza szószhoz a fenti hozzávalókat elkeverjük, és a fenti pizzákat megkenjük vele.

A pizza tetejére mehet sonka, kukorica, és reszt sajt.

180 fokra előmelegített sütőben teszük és kb 15 perc alatt készen is van :-)