Oldalak

2021. március 6., szombat

TEPERTŐS POGÁCSA

 


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • ½ tk cukor
  • 2 dl tejföl
  • 3-4 ek fehérbor
  • 1 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • 2 tk só
  • 40 dkg darált tepertő
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal, majd a tejföllel, a tojással, a felfuttatott élesztővel és a sóval elkezdjük összegyúrni. 
  3. Fokozatosan hozzáöntjük a fehérbort, majd folytatjuk a dagasztást.
  4. Ha a tészta összeállt, nyújtódeszkára borítjuk, és szép simára kigyúrjuk. Letakarva, meleg helyen bő fél órát hagyjuk kelni.
  5. Miután megkelt a tésztánk, bőségesen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a darált tepertő felével.
  6.  Sózzuk, borsozzuk, majd hajtogatjuk.
  7. Akkor lesz szép a hajtogatás, ha a négyzet alakúra nyújtott tészta felénk eső részét a tészta kétharmadáig felhajtjuk, majd szemből a maradék egyharmadot ennek a tetejére fordítjuk. 
  8. Így három réteg tészta kerül egymásra. 
  9. Ezután jobbról szintén felhajtjuk a tésztát kétharmadig, és a maradék egyharmadot aláhajtjuk. 
  10. Az így kapott négyzetet kicsit meglapogatjuk a kezünkkel, és betesszük húsz percre a hűtőszekrénybe pihenni. 
  11. Ezt követően nagyon türelmesen ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertőkrémmel, sózzuk, borsozzuk, hajtogatjuk, és ismét hideg helyen pihentetjük.
  12. A második pihentetés után már nehéz nyújtani, vigyázzunk, hogy ne csusszanjanak szét a tésztarétegek. 
  13. 1,5-2 cm vékony tésztát kell kapnunk. 
  14. Egy éles, vékony pengéjű késsel berácsozzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  15.  A pogácsákat tepsibe helyezzük.
  16. Tehetünk alá sütőpapírt, de akár enyhén ki is zsírozhatjuk és lisztezhetjük a tepsink alját. 
  17. Ezután újabb negyedórát kelesztjük a pogácsákat, majd felvert tojással megkenjük őket és 180 C°-os sütőben körülbelül harminc perc alatt jó pirosra sütjük.