Kis családommal nagyon szeretjük a gyrost, ezért úgy gondoltam, hogy mi lenne, ha én idehaza elkészíteném. És íme, megszületett az álá Kriszti(k) gyros. Hogy miért Gyros álá Kriszti(k)? A pita, és az öntet receptje a Kriszti barátnőmtől származik, de a hús, mondhatni egyedi pácolása saját. Lényegesen finomabb lett, mint a készen kapható gyros.Vagy elfogult vagyok? Ezt döntsd el te kedves olvasó.
Pita 10 darab lesz belőle
Hozzávalók: fél kiló búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj
- Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá aszárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik.
- Borítsuk, lisztel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk három milliméter vastagságú, kerek lapokká.
- Tegyük egy kiolajozott tepsibe egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőbe 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészült várjunk vele, míg langyosra nem hűl.
Öntet
Hozzávalók: 45 dkg tejföl, 1 kígyóuborka, 3 cikk fokhagyma, só, bors
A tejfölbe bele reszeljük az uborkát, mehet bele az összezúzott fokhagyma (a megtisztított fokhagymát a kés lapos oldalával összenyomom, és így intenzívebb lesz az íze), só, bors.
Gyros hús
Hozzávalók: fél kg pulykamell, 3 csapot evőkanál gyros fűszer (KOTÁNYI fűszer én Metróba vettem nagy kiszerelésben), olaj, 5 cikk fokhagyma .A pulyka húst vékony 5 cm hosszú darabokra vágom (de néha 7 cm-re sikerül, de sebaj, úgy is ízlik).
Elkészítés:
- Egy keverő tálba teszem a felszeletelt húst, olajat, fűszert, és a fokhagymát, és mindezt összekeverem.
- Kevés olajat teszek a serpenyőbe, és jöhet a sütés. Kicsit megszoktam pirítani, mert azt mi jobban szeretjük.
Zöldségek:
Hozzávalók: paradicsom, paprika, hagyma, éppen milyen zöldség van oda haza.
Apró kockára vágom.