Oldalak

2011. július 16., szombat

Gyros ala Krisztik

Kis családommal nagyon szeretjük a gyrost, ezért úgy gondoltam, hogy mi lenne, ha én idehaza elkészíteném. És íme, megszületett az álá Kriszti(k) gyros. Hogy miért Gyros álá Kriszti(k)? A pita, és az öntet receptje a Kriszti barátnőmtől származik, de a hús, mondhatni egyedi pácolása saját. Lényegesen finomabb lett, mint a készen kapható gyros.Vagy elfogult vagyok? Ezt döntsd el te kedves olvasó. 






Pita 10 darab lesz belőle 


Hozzávalók: fél kiló búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj
  1. Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá aszárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik.
  2. Borítsuk, lisztel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk három milliméter vastagságú, kerek lapokká.
  3. Tegyük egy kiolajozott tepsibe egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőbe 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészült várjunk vele, míg langyosra nem hűl.
Késsel az oldalába lehet egy kisebb rést vágni, ide jön a töltelék, és a öntet.
 
Öntet 
Hozzávalók: 45 dkg tejföl, 1 kígyóuborka, 3 cikk fokhagyma, só, bors

A tejfölbe bele reszeljük az uborkát, mehet bele az összezúzott fokhagyma (a megtisztított fokhagymát a kés lapos oldalával összenyomom, és így intenzívebb lesz az íze), só, bors. 

Gyros hús
Hozzávalók: fél kg pulykamell, 3 csapot evőkanál gyros fűszer (KOTÁNYI fűszer én Metróba vettem nagy kiszerelésben), olaj, 5 cikk fokhagyma .A pulyka húst vékony 5 cm hosszú darabokra vágom (de néha 7 cm-re sikerül, de sebaj, úgy is ízlik).

Elkészítés:

  1. Egy keverő tálba teszem a felszeletelt húst, olajat, fűszert, és a fokhagymát, és mindezt összekeverem.
  2. Kevés olajat teszek a serpenyőbe, és jöhet a sütés. Kicsit megszoktam pirítani, mert azt mi jobban szeretjük.  
Zöldségek:
Hozzávalók: paradicsom, paprika, hagyma, éppen milyen zöldség van oda haza. 
Apró kockára vágom.