Mivel ma reggel azzal az elhatározással keltem, hogy ma aztán lekvár főzés lesz, így el is mentem a piacra sárgabarack vásárlás végett. Nem is volt könnyű a választás, hiszen rengeteg barack felhozatal volt. Végig kóstoltam 10 árus barackját, de valahogy nem volt az igazi, de aztán a 11-ik volt a nyerő. Ezt követte a munka dandárja, de NAGYON is megérte. Finom lett. Nagyon büszke voltam magamra mikor megkóstoltam a remekművemet.Meg is veregettem a vállamat mondván: Ügyes vagy Kriszti!
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
60 dkg cukor
nátrium-benzonát
Elkészítés:
- A barackokat forrásban lévő vízbe dobjuk 1/2 percre, hogy könnyen lejöjjön a héjuk.
- Jöhet a magozás, majd lemérés.
- A megtisztított barackokat egy nagy lábosba tesszük főni kevés citromlével. Ettől pikánsabb is lesz és színe is világosabb marad. Kb 40 percig főzzük hogy jól besűrűsödjön.
- Minden kilogramm gyümölcshöz 40 dkg cukrot hozzáteszünk (javaslom a kóstolást, ízlés szerint még lehet cukrot hozzáadni), és még főzzük 20-25 percig. Közben kevergetni kell.
- Végül jól kimosott, kisebb üvegekbe tesszük, és késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére. Celofánt kerül az üveg tetejére, és mehet a dunsztba.