Oldalak

2011. július 30., szombat

Briós

Ez a Briós recept a TOP lista Gasztronónia 2010-es számából ered. Egy szuper recept, kicsit hosszas az elkészítés ideje, de mit is mondhatnék megéri elkészíteni.Nekem ízlik, remélem nektek is!




Hozzávalók 12 brióshoz:
30 dkg liszt
30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg cukor
7 g szárított élesztő
6+1 egész tojás
2 kiskanál só
Elkészítés:
1.  A tálba töltjük a lisztet, az élesztőt és a cukrot, és átkeverjük.
2.  A tojásokat a tejjel elhabarjuk, majd a liszthez öntjük a vajjal együtt.
3.  Bekapcsoljuk a dagasztógépet és az első 5 percben nagyobb sebességen majd 15 percig egészen lassan dagasztjuk a tésztát. A sót csak az utolsó pár percben adjuk hozzá.
4.  Letakarjuk a tálat fóliával, és 2,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
5.  Miután megkélt, lisztezett deszkára borítjuk, és 12 részre osztjuk, megformázzuk, majd újra duplájára kelesztjük. A második kelesztés ideje mindég rövidebb, mint az első.
6.   Lekenjük a tetejét felvert tojással és 220 fokra előmelegített sütőben nagyjából 1/3 óra alatt szép pirosra sütjük.
7.  Lehet egyszerű zsömléket formázni belőle és sütőpapírral bélelt lemezen sütni, de szebb lesz, ha vékony rudakká sodorjuk, majd csigavonalban feltekerjük, és muffinsütő formában sütjük meg.