Oldalak

2013. július 6., szombat

Halálos csokitorta

Keresztfiam ballagására készítettem ezt a tortán. Aki a csokit szereti ezt a tortát is imádni fogja. Máskülönben Stahl recept.



Hozzávalók:
15 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
5 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csipet só
2 evőkanál tej
2 dkg cukrozatlan kakaópor
35 dkg étcsokoládé
10 dkg mandula

A tortaformához
kevés margarin
cukrozatlan kakaópor

A mázhoz
1 evőkanál rum
4 dkg margarin
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozzuk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal. 
  2. A torta formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét. A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz felett kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni. 
  3. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra, és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. 
  4. Ennyi idő után készen van még ha a belszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Ennek így is kell lennie, ha tovább bent hagynánk, azzal túlsütnénk, és kiszárítanánk. 
  5. Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla sütőpapírt. 
  6. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. 
  7. A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát 1 órára visszatesszük a hűtőbe. 
  8. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.