Keresztfiam ballagására készítettem ezt a tortán. Aki a csokit szereti ezt a tortát is imádni fogja. Máskülönben Stahl recept.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
2
evőkanál tejszín
5 tojás
20 dkg
cukor
1
vaníliarúd
1 csipet
só
2
evőkanál tej
2 dkg
cukrozatlan kakaópor
35 dkg
étcsokoládé
10 dkg
mandula
A
tortaformához
kevés
margarin
cukrozatlan
kakaópor
A mázhoz
1
evőkanál rum
4 dkg
margarin
10 dkg
étcsokoládé
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozzuk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal.
- A torta formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét. A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz felett kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni.
- A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra, és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük.
- Ennyi idő után készen van még ha a belszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Ennek így is kell lennie, ha tovább bent hagynánk, azzal túlsütnénk, és kiszárítanánk.
- Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla sütőpapírt.
- Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe.
- A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát 1 órára visszatesszük a hűtőbe.
- Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.