Oldalak

2013. július 6., szombat

Joghurthab karamelles banánnal

Nagyfiam imádja a banánt, ezért kerestem egy banános gyors édességet. Stahl Judit-Gyors édességek című könyvébe találtam meg az alábbi receptet. Az első kanálkóstolás után a legényem azt mondta, hogy ilyet máskor is készíthetek. Ízlett neki.





A joghurthabhoz:
2 dl hideg tejszín
3 evőkanál porcukor
2 dl joghurt

A karamelles banánhoz:
2 banán
pár csepp friss citromlé
10 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg vaj
2 evőkanál rum

A tetejére 4 evőkanál barna cukor.


Elkészítés:
Először a joghurt habot készítjük el:
  • A hideg tejszínt összekeverjük a porcukorral, majd robotgéppel lágy habbá verjük, és fakanállal összeforgatjuk a joghurtot.

Előkészítjük a banánt
  • mindkét darabot felkarikázzuk, és rácsöpögtetjük a citromlevet.

Karamelles szósz
  • cukrot megolvasztjuk egy közepes méretű serpenyőbe, úgy, hogy először kb. 2 percig nagy lángon tartjuk, aztán, alatta a tűzet, és megvárjuk, amíg 8-10 perc alatt aranybarna karamell nem lesz belőle. Közben nem szabad kevergetni, nehogy visszakristályosodjon a cukor, de a serpenyőt olykor megrázogathatjuk.
  • a kész karamellt lehúzzuk a tűzről, óvatosan hozzádolgozzuk a tejszínt meg a vajat, és visszatesszük a tűzre. Beleöntjük a rumot, és addig kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik a rumos, vajas tejszínben.
  • a banán karikákat a karamelles szószba keverjük, és összeálltjuk az édességet. A karamelles banánt szétosztjuk 4 üvegkehelyben, arányosan rákanalazzuk a joghurthabot, és mindegyik adagot meghintjük 1-1 evőkanál barna cukorral. 
  • miután a barna cukor beleolvadt a habba tálalhatjuk.