Oldalak

2020. január 6., hétfő

Krémes sült cékla




  • 1 kg cékla
  • 50 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 g liszt
  • 300 ml tejszín
  • só, bors
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt kömény
  • 30 g parmezán
  • friss petrezselyem
  1. A céklákat megmossuk és egyesével alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 1,5- 2 órán át sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A héját leszedjük és kis cikkekre vágjuk.
  3. Egy kisebb tepsibe rakjuk.
  4. Besamelt készítünk, csak most tejszínnel: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, és a tejszínnel felhúzva homogén mártást főzünk belőle, közben egy habverővel kevergetjük.
  5. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk  a fűszerekkel és belereszeljük a parmezán felét. Ezt öntjük rá a céklára.
  6. Ráreszeljük a maradék parmezánt és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg picit aranybarna nem lesz a teteje.
  7. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.