Oldalak

2020. október 25., vasárnap

Sütőtökös rizottó

 



https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/perfekt-sutotokos-rizotto/?fbclid=IwAR1LxHwAqrTttkHuyd_WoK8XMPF_NJAoW0IQjaPuRY--VkhDFxZ04nDMWs4

  • 1 db sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizottórizs
  • 100 ml száraz fehérbor
  • víz vagy alaplé
  • sóbors
  • 1 mk morzsolt rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 csipet sáfrány
  • 100 ml tejszín
  • 50 g (parmezán, maasdamer, edami vegyesen)

 

  1. A sütőtök végéből levágunk egy nagyobb darabot és 10 perc alatt mikróban puhára pároljuk.
  2.  A vöröshagymát finomra aprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük és mehet bele a rizottórizs is. Ha egy kicsit áthevült, ráöntjük a bort és átkeverjük.
  4. Ha magába szívta a bort, fokozatosan, több részletben forró vizet adagolunk hozzá és közben folyamatosan kevergetjük. Időközben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket (rozmaring, kakukkfű,sáfrány), öntünk hozzá egy újabb adag forró vizet és elkeverjük.
  5.  A sütőtököt kisebb (1×1 cm) kockákra vágjuk és kb. 2 maréknyit a rizshez adunk. Újból egy kis vizet öntünk rá és így pároljuk tovább a sütőtököt és a rizst.  
  6. Most jöhet a korábban mikróba tett sütőtök felhasználása.
  7.  A héjától megszabadított puha sütőtököt egy tálba tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz.
  8. Mehet bele a reszelt sajt is és egy alapos keverés következik.
  9.  Ha a rizs és a sütőtök megpuhult és szép krémes állagú az egész, akkor kész is. 
  10. A pestóhoz a petrezselymet aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tökmagot és az olajat,  sózzuk, borsozzuk, végül beledobjuk a fokhagymát is és az egészet jól lezúzzuk. 
  11.  A krémes rizottót a petrezselymes pestóval és tökmaggal megszórva tálaljuk.
Forrás itttt