https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/perfekt-sutotokos-rizotto/?fbclid=IwAR1LxHwAqrTttkHuyd_WoK8XMPF_NJAoW0IQjaPuRY--VkhDFxZ04nDMWs4
- 1 db sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 bögre rizottórizs
- 100 ml száraz fehérbor
- víz vagy alaplé
- sóbors
- 1 mk morzsolt rozmaring
- 1 tk kakukkfű
- 1 csipet sáfrány
- 100 ml tejszín
- 50 g (parmezán, maasdamer, edami vegyesen)
- A sütőtök végéből levágunk egy nagyobb darabot és 10 perc alatt mikróban puhára pároljuk.
- A vöröshagymát finomra aprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük és mehet bele a rizottórizs is. Ha egy kicsit áthevült, ráöntjük a bort és átkeverjük.
- Ha magába szívta a bort, fokozatosan, több részletben forró vizet adagolunk hozzá és közben folyamatosan kevergetjük. Időközben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket (rozmaring, kakukkfű,sáfrány), öntünk hozzá egy újabb adag forró vizet és elkeverjük.
- A sütőtököt kisebb (1×1 cm) kockákra vágjuk és kb. 2 maréknyit a rizshez adunk. Újból egy kis vizet öntünk rá és így pároljuk tovább a sütőtököt és a rizst.
- Most jöhet a korábban mikróba tett sütőtök felhasználása.
- A héjától megszabadított puha sütőtököt egy tálba tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz.
- Mehet bele a reszelt sajt is és egy alapos keverés következik.
- Ha a rizs és a sütőtök megpuhult és szép krémes állagú az egész, akkor kész is.
- A pestóhoz a petrezselymet aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tökmagot és az olajat, sózzuk, borsozzuk, végül beledobjuk a fokhagymát is és az egészet jól lezúzzuk.
- A krémes rizottót a petrezselymes pestóval és tökmaggal megszórva tálaljuk.
Forrás itttt