Hozzávalók: 2 kalácshoz
Tészta:
- 3 dl tej 1,5
- 2 ek cukor 1
- 50 g élesztő 25
- 500 g liszt 250
- 1 csipet só 1/2
- 2 tojássárgája 1
- 70 g vaj 35
Töltelék:
- 3 alma 1,5
- 3 körte 1,5
- 115 g vaj 56
- 150 g cukor 75
- 6 tk. kardamom 3
- 3 tk. fahéj 1,5
Kenés:
- 100 g cukor 50
- 100 g víz 50
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a 3 dl langyos tejben 2 ek cukorral. Lisztet a sóval egy tálba tesszük, majd a tejes keveréket és a tojássárgát is hozzáadjuk.
- Dagasztó lapáttal elkezdjük lassú fokozaton dagasztani a tésztát a robotgéppel, addig amíg szép levegős tésztát nem kapunk.
- A legvégén hozzágyúrjuk az olvasztott vajat és félretesszük kelni kb 1 óráig.
- Addig elkészítjük a tölteléket.
- Felolvasztjuk a mikróban a vajat, egy másik edénybe pedig kimérjük a cukrot és hozzákeverjük a fahéjat és a kardamomot.
- Az almát és a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és kis kockára vágjuk őket.
- Ha megkelt a tészta két részre szedjük.
- A tésztából egy nagyobb téglalapot nyújtunk, úgy, hogy vékony tésztát kapjunk és megkenjük az olvasztott vajjal.
- Rászórjuk a fahéjas-kardamomos-cukros keveréket és a felkockázott almát, körtét.
- Feltekerjük, a tekercset hosszan kettévágjuk és összefonjuk- egymás köré tekerjük.
- Ezután hagyjuk még kelni egy 20 percet a sütőformában.
- Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük ( nekem ez kb 25-30 perc volt)