Oldalak

2020. október 28., szerda

ALMÁS-KÖRTÉS-KARDAMOMOS BABKA

 




Hozzávalók: 2 kalácshoz

Tészta:

  • 3 dl tej  1,5 
  • 2 ek cukor  1
  • 50 g élesztő  25
  • 500 g liszt  250
  • 1 csipet só 1/2
  • 2 tojássárgája  1
  • 70 g vaj  35

Töltelék:

  • 3 alma 1,5
  • 3 körte  1,5
  • 115 g vaj  56
  • 150 g cukor  75
  • 6 tk. kardamom 3
  • 3 tk. fahéj  1,5

Kenés:

  • 100 g cukor  50
  • 100 g víz  50

Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a 3 dl langyos tejben 2 ek cukorral. Lisztet a sóval egy tálba tesszük, majd a tejes keveréket és a tojássárgát is hozzáadjuk.
  2.  Dagasztó lapáttal elkezdjük lassú fokozaton dagasztani a tésztát a robotgéppel, addig amíg szép levegős tésztát nem kapunk. 
  3. A legvégén hozzágyúrjuk az olvasztott vajat és félretesszük kelni kb 1 óráig.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket. 
  5. Felolvasztjuk a mikróban a vajat, egy másik edénybe pedig kimérjük a cukrot és hozzákeverjük a fahéjat és a kardamomot. 
  6. Az almát és a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és kis kockára vágjuk őket.
  7. Ha megkelt a tészta két részre szedjük.
  8. A tésztából egy nagyobb téglalapot nyújtunk, úgy, hogy vékony tésztát kapjunk és megkenjük az olvasztott vajjal. 
  9. Rászórjuk a fahéjas-kardamomos-cukros keveréket és a felkockázott almát, körtét.
  10.  Feltekerjük, a tekercset hosszan kettévágjuk és összefonjuk- egymás köré tekerjük. 


  1. Ezután hagyjuk még kelni egy 20 percet a sütőformában. 
  2. Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük ( nekem ez kb 25-30 perc volt)