Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1-2 ek tejföl
- 3 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1,2 kg magozott (fagyasztott) szilva
- 8 dkg cukor
- 1 csapott ek fahéj
- 0,5 dl rum
- 4 dkg keményítő
- kevés víz
A morzsához:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 marék durvára tört dió
- Először a tölteléknek kezdünk neki: a szilvát egy edénybe öntjük, rámérjük a cukrot, a rumot, megszórjuk a fahéjjal, és főni hagyjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
- Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és egy kb. 30 centi átmérőjű lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
- Körülbelül eddigre a szilvánk már javában forr; döntsük el, mennyire szeretnénk lekvárszerűre a tölteléket. Ha nem nagyon, akkor a keményítőt egy kis edényben keverjük össze fél-egy deci vízzel, meg egy kis cukorral ( a keményítő így könnyebben oldódik), és sűrítsük be vele a szilvát. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök szétfőjenek, később sűrítsük csak be.
- Állítsuk össze a morzsát: a hozzávalókat a dió kivételével késes robotgépben keverjük morzsásra. Ha nincs gépünk, persze kézzel is megtehetjük: a lisztet a hideg vajjal és a cukorral tálba tesszük, az ujjaink hegyével addig dolgozunk rajta, amíg morzsás nem lesz az állaga – erre nem tudok más szót. A végén keverjük hozzá a diót.
- Az elősütött tésztára öntjük a szilvatölteléket, megszórjuk a morzsával, és visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre. Akkor jó, ha a tetején pirul a morzsa.
Forrás: https://maimoni.cafeblog.hu/2016/03/29/a-legjobb-szilvas-pite/