Oldalak

2019. szeptember 11., szerda

A legjobb szilvás pite




Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1-2 ek tejföl
  • 3 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 1,2 kg magozott (fagyasztott) szilva
  • 8 dkg cukor
  • 1 csapott ek fahéj
  • 0,5 dl rum
  • 4 dkg keményítő
  • kevés víz

A morzsához:
  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 marék durvára tört dió
  1. Először a tölteléknek kezdünk neki:  a szilvát egy edénybe öntjük, rámérjük a cukrot, a rumot, megszórjuk a fahéjjal, és főni hagyjuk.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
  3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és egy kb. 30 centi átmérőjű lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
  4.  Körülbelül eddigre a szilvánk már javában forr; döntsük el, mennyire szeretnénk lekvárszerűre a tölteléket. Ha nem nagyon, akkor a keményítőt egy kis edényben keverjük össze fél-egy deci vízzel, meg egy kis cukorral ( a keményítő így könnyebben oldódik), és sűrítsük be vele a szilvát. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök szétfőjenek, később sűrítsük csak be.
  5. Állítsuk össze a morzsát: a hozzávalókat a dió kivételével késes robotgépben keverjük morzsásra. Ha nincs gépünk, persze kézzel is megtehetjük: a lisztet a hideg vajjal és a cukorral tálba tesszük, az ujjaink hegyével addig dolgozunk rajta, amíg morzsás nem lesz az állaga – erre nem tudok más szót. A végén keverjük hozzá a diót.
  6. Az elősütött tésztára öntjük a szilvatölteléket, megszórjuk a morzsával, és visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre. Akkor jó, ha a tetején pirul a morzsa.
Már langyosan is kiváló, viszont – ha marad – 4-5 nap múlva is megállja a helyét.
Forrás: https://maimoni.cafeblog.hu/2016/03/29/a-legjobb-szilvas-pite/