Oldalak

2019. szeptember 30., hétfő

Kapros-lazacos köles




Hozzávalók:
  • 25 dkg köles
  • 40 dkg lazacfilé
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 kaliforniai paprika
  • 8 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • 1 ek aprított kapor
  • bors
  • olívaolaj
A tálaláshoz:
  • jégsaláta
  • balzsamecet
Előkészítés:
  1. A lazacfilét vágjuk kockákra, sózzuk és borsozzuk meg.
  2. A póréhagyma zöld végét távolítsuk el, a hagymát hosszában hasítsuk fel, tartsuk folyóvíz alá, és ügyeljünk arra, hogy a rétegek között ne maradjon homok. Ezt követően szeleteljük fel a pórét.
  3. A kaliforniai paprikák csumáját távolítsuk el, és a húsukat vágjuk kockákra.
  4. A kölest öntsük egy lábasba, adjunk hosszá háromszoros mennyiségű (7,5 dl) vizet, 1 ek sót, és fedő alatt kb. 15 perc alatt pároljuk meg; utána zárjuk el alatta a lángot.
  5. Egy serpenyőben olvasszunk fel 5 dkg vajat, és pár perc alatt süssük meg rajta a lazackockákat. Amikor kész, szedjük papírtörlőre a halat, és tegyük félre.
  6. Egy másik serpenyőbe öntsünk 2 ek olívaolajat, és futtassuk meg rajta a póréhagymát. Adjuk hozzá a paprikát, öntsük rá a fehérbort, ízesítsük a kaporral, és pároljuk öt percig. Zárjuk el alatta a lángot, majd keverjük bele a halat.
  7. A kölesbe dolgozzuk bele villával a maradék 3 dkg vajat, jól lazítsuk fel, és végül keverjük össze a lazacos raguval.
  8. Szedjünk a tányérokra a lazacos kölesből, díszítsük körbe csíkokra vágott jégsalátával, amit megcsepegtethetünk kevés belzsamecettel.
Forrás: https://maimoni.cafeblog.hu/2019/09/24/kapros-lazacos-koles/